Вт. Бер 19th, 2024

Спецкор

Головні новини України

БРАТ КЛИЧКА ОТРИМАВ СТОЛІТНІЙ ДІМ У ЦЕНТРІ КИЄВА ЧЕРЕЗ СУМНІВНУ ПРИВАТИЗАЦІЮ

Брат мера Києва Володимир Кличко близько двох років тому став власником столітньої будівлі в центр столиці, яку викупив на аукціоні. Водночас, як довідалися правоохоронці, договір міської влади з Кличком-молодшим був підписаний з порушенням строків.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Будівельний удар: Як брат Кличка прибрав до рук столітній дім у центрі Києва».

Як ми довідалися, у грудні 2019 року департамент комунальної власності Київміськради підписав із компанією Кличка-молодшого «Віт-Плюс» договір купівлі продажу на будинок площею понад 1,4 тисяч метрів квадратних. Цей будинок, якому вже більше ста років, розміщений у центрі столиці, на вулиці Богдана Хмельницького. 10 років тому перед ним збудували 11-поверховий готель «11 mirrors», яким володіє згадана «Віт-Плюс».

Як ідеться у нашому матеріалі, компанія Кличка-молодшого підписала договір з міською владою через чотири місяці після проведення аукціону. Аудитори, які провели перевірку на замовлення правоохоронців, вбачають у цьому порушення, адже на підписання договору дається один місяць.

«Департаментом комунальної власності Києва не дотримано вимог порядку проведення електронних аукціонів (…) в частині строків укладення договору», — сказано у документі, який є у розпорядженні «Слідства.Інфо».

Знімок з аудиту, який є у розпорядженні «Слідства.Інфо»

Як ми довідалися, у липні 2019 року Державне бюро розслідувань почало розслідування щодо заволодіння згаданою будівлею. Аукціон, на якому її викупила компанія Кличка-молодшого, проводився між арештами будівлі. Проте кілька місяців тому скандальний суддя Сергій Вовк не продовжив слідчим строки досудового розслідування Врешті, ДБР закрило кримінальне провадження, в якій фігурувала компанія Володимира Кличка.

Зауважимо, що до продажу ця будівля кілька років була в оренді компанії «Альтернатива», яка пов’язана з оточенням братів Кличків. Ця фірма повинна була облаштувати там бібліотеку чи музей. Проте, як встановили слідчі, насправді на першому поверсі там розмістили кухню, а від готелю до будівлі протягнули якусь трубу.

Власник «Альтернативи» Сергій Боярчуков розповів «Слідству.Інфо», що планував відкрити там «Алею Зірок Спорту» та «Музей Спорту». Втім на питання журналіста, чому в будівлі розміщувалася кухня, він не відповів.

Саме ця компанія потім була єдиним конкурентом «Віт-Плюс» на аукціоні з приватизації. У результаті млявих торгів фірма Кличка-молодшого купила Дім автора за 44,5 мільйона гривень. За даними, які міські комунальники виклали в публічний доступ, її первісна вартість близько 164 мільйонів гривень. Це майже вчетверо більше, ніж за нього заплатив брат мера.

У документах, які комунальники готували до аукціону, вказано, що будинок суттєво зношений, а доступ до нього можливий лише через земельну ділянку під готелем «11 mirrors». Очевидно, це здешевлює об’єкт для покупця. Вочевидь, на стан будівлі вплинуло також будівництво готелю та недобросовісна оренда.

Нагадаємо, що раніше в цьому будинку впродовж кількох десятиліть розміщувалася держструктура — Українське агентство з авторських та суміжних прав. Через це його прозвали «Домом автора». Сама будівля, як ми дізналися зі «Зводу пам’яток історії та культури», була збудована у 1895 році і є зразком житлового флігеля (флігель — бічна прибудова, — Ред.). Агентство з авторських прав виселили звідти у 2012 році — якраз в цей час тривало будівництво готелю Кличка-молодшого. А згодом туди заселилася близька до Кличків фірма «Альтернатива».

About Author