Пт. Бер 29th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Буксири “Транcшип”, які штурмували СБУ втекли до Росії

Російські буксири Topaz-N і Diamond-N, які півроку працювали в порту Чорноморськ під управлінням компанії «Трансшип» (очільник І. Ніякий), пішли в Росію.

Сьогодні їх виявили на рейдовій стоянці порту Кавказ у Краснодарському краї, передає кореспондент «Думської».

Ми з’ясували, що кораблі покинули Україну рано вранці 21 лютого. Увечері того ж дня вони обігнули окупований Кримський півострів, а вчора вранці прибули в Керченську протоку.

Нагадаємо, скандал з двома російськими буксирами в Чорноморську вибухнув влітку минулого року. При спробі зайти в порт працівники ДП «МТП« Чорноморськ »не пустили їх в акваторію, однак через тиждень, після тиску, що чиниться з Києва, буксири все-таки зайшли в гавань. Протягом декількох місяців профспілка порту бороласа за свої права, а докери влаштовували страйки.

Виявилося, що, незважаючи на український прапор і екіпаж, власником цих судів є компанія Henford Logistics Limited, яка формально є гонконгської. При цьому її бенефіціар – якась Інна Кузнєцова, що має паспорт Російської Федерації. Офіс фірми знаходиться в Новоросійську за адресою Піонерська, 21/39 (оригінальний запис: «APT .39, # 21, PIONERSKAYAST., NOVOROSSIYSK, KRASNODAR REGION, RUSSIANFEDERATION»). Статутний капітал компанії – всього 160 гонконгських доларів.

Реальний же власник «Топаза» і «Діаманта» – акціонерне товариство «Новоросійський морський торговельний порт», якому через ще одну «дочку» належить Henford Logistics Limited. Складна схема створена спеціально, щоб безперешкодно заводити російські буксири в українські порти, здаючи їх на умовах оренди «одноденним» українським буксирним компаніям, які не мають власних суден.

Орендарем «Топаза» і «Діаманта» є підприємство «Універсальна буксирного компанія», а керує ними одеська компанія пана Ніякого «Трансшип», що має кілька «дочок».

Група компаній «Трансшип» спеціалізується на перевалці навалювальних і наливних вантажів, а також на організації схем транспортування. У «ТРАНСШИП» є власні суднобудівні потужності. У 2015 році групою цікавилася СБУ через бізнес-контактів з окупованих Кримом. Кримінальне провадження, відкрите за цим фактом, до суду не дійшла.

Правоохоронні органи все-таки зацікавилися приналежністю буксирів, і 17 січня спецпідрозділ СБУ взяло їх штурмом. Однак домогтися судового рішення про арешт спецслужба не змогла. В результаті буксири покинули українські терводах.

Цікаво, що на цій же рейдовій стоянці поруч з «Топазом» і «Даймондом» стоять ще кілька судів одеської компанії – балкер «Афіна» і буксир Siroko. Дані останнього говорять про те, що його власником є ​​російська компанія TRANSSHIP- YUG OOO, а юридична адреса – Краснодарський край, місто Анапа, вул. Новоросійська, 48.

До слова, 11 лютого 2021 року уряд Російської Федерації включило групу «Трансшип» в власний список санкцій за «недружні дії щодо громадян і юридичних осіб РФ».

About Author