Пт. Кві 19th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Вища рада правосуддя (ВРП) одноголосно рекомендувала призначити суддю Майдану Віктора Кицюка суддею Печерського суду на довічний термін. Тепер рішення про його призначення повинен ухвалити Президент. За законом, не підписати подання президент права не має.
Раніше Шевченківський районний суд Києва повністю виправдав Кицюка, якого звинувачували у позбавленні учасників протестів під Межигір’ям водійських прав за фальсифікованими рапортами працівників Державтоінспекції (ДАІ). Адвокат Роман Маселко зазначав, що у цій справі не допитали важливих свідків — зокрема, працівника ДАІ, який склав рапорт на учасника автопробігу.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з онлайн-трансляції засідання Вищої ради правосуддя.

Як написав у своїй Facebook-сторінці член Громадської ради доброчесності Роман Маселко, у 2017 ця ж ВРП відмовилась його призначити — «бо очевидно недоброчесний».

Нині ж, зі слів Маселка, ВРП вже не виявила жодних фактів, що свідчать про недоброчесність Кицюка.

«Член ВРП від прокуратури [Віктор] Матвійчук, яка (прокуратура — Ред.) ще тиждень тому просила відправити Кицюка до тюрми на 6 років, навіть не повідомив, що вчора 15 громадських організацій заявили про те, що Кицюк є символом кривосуддя. Член ВРП Маловацький (Олексій Маловацький — Ред.) подякував Кицюку за високу оцінку роботи ВРП», — написав він.

Як Шевченківський суд виправдав Кицюка

Днями ми розповідали, що суддя Шевченківського районного суду Києва Лідія Щебуняєва повністю виправдала Віктора Кицюка, якого обвинувачували у тому, що в 2014 році він він виніс два рішення, якими позбавив водійських прав двох учасників автопробігу до резиденції колишнього президента-втікача Віктора Януковича в Межигір’ї.

Тодішні працівники ДАІ склали рапорти на цих протестувальників, зазначивши, що вони, рухаючись у колоні «Автомайдану», нібито не зупинилися за вказівкою інспекторів. За версією офіційного слідства, у справах Майдану складання таких рапортів проводилося централізовано, за вказівкою. А інформацію про автівки «Автомайдану» брали нібито з оперативних даних силовиків, які на той момент спостерігали за акціями протесту вже кілька місяців.

Як рухалася справа Кицюка в суді

Справа Віктора Кицюка слухалася в суді з 2016 року. Раніше засідання призначалися з інтервалом у 1–2 місяці. Утім, в останні місяці розгляд справи значно пришвидшився. За даними видання Prosud, лише за один місяць відбулося 8 засідань із інтервалом у 1-5 днів.

Це начебто було пов’язано з тим, що 12 грудня вступає в силу рішення Коснитуційного Суду (КС) про те, що стаття, за якою судять Кицюка — «Винесення суддею завідомо неправосудного вироку» — є неконституційною.

На думку адвоката Романа Маселка, у будь-якому випадку справу щодо Кицюка мали б закрити через рішення КС. Утім, як вважає Маселко, Віктору Кицюку було вигідно отримати вирок саме до 12 грудня, адже так він нібито отримує можливість на компенсацію за роботу суддею.

Також під час судових засідань Маселко заявляв про те, що суд не допитав ключових свідків у справі. Зокрема, працівника ДАІ, який склав рапорт на учасника автопробігу.

Що відомо про суддю Кицюка?

Віктор Кицюк працював суддею Печерського райсуду Києва з 2012 року. За даними Prosud, його повноваження закінчилися ще у 2014 році, а 2017-го його мали остаточно звільнити. Втім, формально Кицюк досі є суддею Печерського суду і йому нараховується зарплата. Хоча повноваження судді, як зауважує проєкт, Кицюк втратив, оскільки термін призначення його на посаду сплив.

Відповідно до декларації Кицюка за 2019 рік, він проживає в будинку на майже 260 квадратних метрів у селі Віта-Поштова під Києвом. Також у власності пов’язаних із його колишньою дружиною та теперішньою співмешканкою, теж суддею Печерського райсуду Крістіною Константіновою осіб перебувають кілька квартир у Києві та чотири автівки. У 2019 році зарплата Кицюка в Печерському суді — попри те, що він не здійснював правосуддя — склала 553 587 гривень.

About Author