Сб. Кві 20th, 2024

Спецкор

Головні новини України

В розпал “деолігархізації” помічник Зеленського створив фірму з партнером Коломойського

Перший помічник президента Сергій Шефір наприкінці липня став співзасновником компанії “Некст Лайн Продакшн”, яка займатиметься виробництвом кіно, відеофільмів та телевізійних програм. Інформація оприлюднена в “Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань”.

Дата створення самої компанії – 28 липня. Разом з Сергієм Шефіром серед співвласників значаться його брат Борис, “кварталівський” сценарист та продюсер Андрій Яковлєв та бізнесмен Тімур Міндіч. Останній є співвласником студії “Квартал-95” і бізнес-партнером олігарха Ігоря Коломойського. 

Окрім близькості до олігарха, Міндіч, судячи з численних журналістських матеріалів, продовжує підтримувати тісні стосунки з президентом і його оточенням. Так, наприклад, у січні журналісти програми “Схеми” розповіли про те, що Володимир Зеленський святкував свій день народження у квартирі Тімура Міндіча на Грушевського в Києві.

Сергій Шефір працює першим помічником Володимира Зеленського зі старту його каденції. Його посада в Офісі Президента створена відповідно до Указу Президента і ним же регламентується. В документі сказано, що перший помічник президента координує роботу Кабінету президента, бере участь у взаємодії з державними органами, здійсненні стратегічного планування поточної діяльності Зеленського, розробці графіку президента, візуванні документів, які подаються президенту на розгляд і здійсненні “інших доручень президента”.

При цьому Шефір досі не подав жодної декларації, і продовжує значитися серед співвласників бізнес-структур (в тому числі – і в партнерстві з Міндічем, але ці компанії створювалися до президентства Володимира Зеленського).

Раніше журналісти показували візити Сергія Шефіра до найвпливовіших олігархів. Так, “Схеми” фіксували його візит до офісу Ігоря Коломойського і додому до Ріната Ахметова. 

Після активізації заяв щодо необхідності деолігархізації і циклу “антиолігархічних” засідань РНБО Офіс Президента формально “відгородився” від великого бізнесу. При цьому вплив топ-олігархів як на окремі рішення Верховної Ради (через вплив на групи депутатів, зокрема і від “Слуги народу”), так і на ключові галузі економіки продовжується.

About Author