Пт. Кві 19th, 2024

Спецкор

Головні новини України

ДБР РОЗСЛІДУВАТИМЕ ЙМОВІРНИЙ ЗАМАХ СУДДІВ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ НА ЗАХОПЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

ДБР розслідуватиме ймовірний замах суддів Конституційного суду на захоплення державної влади

Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження щодо ймовірного замаху на захоплення влади суддями Конституційного суду (КСУ). Справа перебуватиме у Державному бюро розслідувань (ДБР).

Про це повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Юрчишин. Саме він напередодні подав заяву до правоохоронних органів.

Він зазначив, що провадження зареєстрували за статтею Кримінального кодексу щодо замаху на захоплення державної влади або повалення конституційного ладу.

Ідеться про статтю 109 ККУ. Третій її пункт зазначає: «Дії, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, — караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої».

«В рамках цього провадження цілком законно, не політично, можна довести … змову з метою захоплення влади. Окремі компоненти цієї справи можуть перегукуватися з розслідуванням НАБУ щодо Окружного адміністративного суду Києва. Там вовчі судді зізнаються, що вже “захопили КСУ”», — зазначив він.

Нагадаємо, 27 жовтня стало відомо, що Конституційний суд скасував електронне декларування, повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) на повну перевірку й моніторинг способу життя тих, хто подав декларації — і визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, що передбачає покарання за недостовіне декларування. Зазначимо, що раніше у НАЗК виявили, що щонайменше двоє суддів КСУ порушували правила декларування.

Повний текст рішення КС з’явився днем пізніше. Наша редакція проаналізувала його — детальніше можна прочитати у матеріалі Контролювати суддів можуть тільки судді, а не НАЗК: про що йдеться у скандальному рішенні КСУ.

Зазначимо, також напередодні «Слідство.Інфо» опублікувало документальний фільм-розслідування «Нарадча кімната». Журналісти проаналізували майже дві тисячі годин записів із кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка. Прослуховування там встановили детективи Національного антикорупційного бюро напередодні останніх президентських виборів.

About Author