Пт. Кві 19th, 2024

Спецкор

Головні новини України

ДВОЄ УКРАЇНЦІВ ПРЕТЕНДУЮТЬ НА МАЙНО КОЛОМОЙСЬКОГО У США — НОВИЙ ПОЗОВ У МАЯМІ

До суду американського міста Маямі (штат Флорида) подали позов проти Національного банку України на суму 300 мільйонів доларів. У стільки оцінюють збитки через неповернуті вклади у “Брокбізнесбанку” двоє українців — екснардеп від “Блоку Юлії Тимошенко” Микола Ковзель, його помічник Віталій Дідилівський та пов’язані з ними структури.

«Ці кошти відмивались через мережу шахрайських компаній, у тому числі через юридичні та фізичні особи, що базувалися в Маямі, штат Флорида, і використовувались для придбання нерухомості по всій території Сполучених Штатів», — йдеться у позові, поданому до американського суду 4 січня цього року, який досліджували журналісти «Слідства.Інфо» разом із колегами з Miami Herald.

У позові, який є у розпорядженні журналістів, зазначається, що через компанії у США Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов відмивали гроші, зокрема, викрадені у “Приватбанку”. У документі є твердження про спільні схеми, які створювали та використовувати Коломойський і мільярдер часів президентства Януковича Сергій Курченко. Останній володів “Брокбізнесбанком”, де й були гроші позивачів. Як доказ такої співпраці, у документі, зокрема, згадують телефонні розмови Курченка та Коломойського, оприлюднені у мережі.

Позов проти НБУ до суду Маямі (США)

Позов проти НБУ до суду Маямі (США)

Микола Ковзель — один з двох українців, які втратили гроші у “Брокбізнесбанку” разом з його ліквідацією у 2014-му році та намагаються повернути їх через суд у Маямі.  У коментарі «Слідству.Інфо» він пояснив, що вважає, що Ігор Коломойський вкрав у Сергія Курченка гроші і купив нерухомість у США через маямські фірми «групи Оптіма».

«Я хочу кошти стягнути не з Коломойського, а з Національного банку, який не контролював і який допомагав Курченку і Коломойському відмивати гроші», — розповів Ковзель.

«Співпраця Ігоря Коломойського та Сергія Курченка була великою, тісною і не секретною», — пояснив директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн. Він говорить про ринок нафтопродуктів, на якому Коломойський і Курченко були ключовими гравцями у 2012-2014 роках. Куюн додає, що Коломойський довго опирався тому, щоб переганяти нафту через Курченка, але це сталося наприкінці 2013-го року, «бо по великому рахунку інших варіантів на той час вже не залишалося». 

Серед активів Коломойського, на які вказує позивач у суді Маямі, є хмарочос у Кентуккі та нерухомість у Техасі, куплена структурами Коломойського та Боголюбова  у 2010-2011 роках. Ці будівлі планує конфіскувати Міністерство юстиції США.Нерухомість, яку вирішило конфіскувати Міністерство юстиції СШАНерухомість, яку вирішило конфіскувати Міністерство юстиції СШАНерухомість, яку вирішило конфіскувати Міністерство юстиції СШАНерухомість, яку вирішило конфіскувати Міністерство юстиції СШАНерухомість, яку вирішило конфіскувати Міністерство юстиції СШАНерухомість, яку вирішило конфіскувати Міністерство юстиції США

Американські юристи повідомили, що їхні українські клієнти  хочуть отримати компенсацію «за рахунок активів НБУ, а також усього майна, яке було придбане за вкрадені кошти позивача». Вони збираються звернутися до ФБР та Міністерства Юстиції США.

У Національному банку нам повідомили, що бачили позов, але поки не готові коментувати, бо ще вивчають документ і готові захищати свої інтереси у суді. Наразі перше судове засідання не призначене.

Уточнення від 8 квітня 2021 року: У тексті позову вказано, що офіційним позивачем проти Нацбанку виступає Олег Жуковський — українець, який мешкає у США. Саме він, як зазначено, є «правонаступником усіх законних прав на задоволення юридичних вимог про стягнення збитків, пов’язаних з певними депозитами, які відповідач привласнив, … включаючи збитки на суму понад 300 мільйонів доларів». Йдеться про кошти на рахунках «Брокбізнесбанку», які належали Миколі Ковзелю, Віталію Дідилівському та пов’язаним з ними двом компаніям. Коли журналісти намагалися зв’язатися з Олегом Жуковським, його американські юристи спрямували з усіма питаннями по суті позову до Миколи Ковзеля.

About Author