Пт. Бер 29th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Держава за допомогою силовиків «віджала» програмне забезпечення «Електронний кабінет моряка» через яке українські моряки отримували кваліфікаційні документи

На брифінгу було заявлено про те, що СБУ вилучила з приватних рук і повернула державі сервера з базою даних моряків і програмне забезпечення, яке було закуплено Інспекцією з питань підготовки та дипломування моряків за бюджетні гроші.

Проте, по факту, база даних ніколи не перебувала в приватних руках, а розміщувалася за договором на серверах дата центру Гігаклауда, на потужностях якого до речі зберігаються бази даних багатьох державних структур, в тому числі додатку «ДІЯ».

А ось вилучене програмне забезпечення, яким користувалося Інспекція на цілком законних підставах відповідно до ліцензійного договору, є власністю приватної структури. Виходячи з цієї інформації, СБУ «повернула державі»,  програмний продукт, який їй не належить. Тобто спецслужба за підтримки Мінінфраструктури, фактично, зробила рейдерське захоплення, розробленого приватною особою за власні гроші програмного продукту – предмета інтелектуальної власності, на який оформлено авторське право.

Ця спроба не перша. На початку 2021 року працівниками СБУ під надуманим приводом, були проведені обшуку в ІПДМ і незаконно вилучені сервера, програмне забезпечення та вся інформація, яка має відношення до бази даних документів моряків. Однак потрібного результату не добилися. Підстав для пред’явлення звинувачень не знайшлося.

Після цього, неофіційно «високопосадовцями» влітку цього року було запропоновано розробнику і власнику програмного продукту «Електронний кабінет моряка» «подарувати» державі (передати у власність) даний продукт. Не знайшовши розуміння і не домовившись, була організована повторна і вже більш масштабна акція по проведенню обшуків, затримань і допитів.

Яка справжня причина такого бажання силою забрати програми створені для електронного документообігу у його власника?

Все просто. Це ПО необхідно в руках нечистих на руку держслужбовців, які затіяли цей театр, для незаконного збагачення шляхом подальшого виділення бюджетних коштів на його нібито «модернізацію і технічну підтримку». Яскравий приклад додаток ДІЯ. Понад 50 млн грн було витрачено на модернізацію ПО ДІЯ, мобільну версію якої, як з’ясувалося, теж «подарували» державі «волонтери». А щомісячна техпідтримка, за яку держава виділяє бюджетні гроші приватній структурі, вартує без малого більш 5 млн грн.

Варто зазначити що на розробку і технічну підтримку ПО Кабінет моряка не було витрачено жодної копійки бюджетних грошей.

Що маємо на сьогоднішній день? Фахівцями Мінціфри запущений відібраний авторський програмний продукт. А власника шантажем і залякуванням змусили підписати договір і передати безоплатно у власність держави ПО кабінету моряка.

Глобальна діджіталізація з таким підходом приречена заздалегідь на провал.

А що стосується обурених представників моряків, то це не зовсім моряки. Це ті посередники, які до введення і запуску ПО електронного документообігу, що виключив махінації і отримання будь яких винагород посередникам, в паперовому вигляді подавали документи. Зараз, вони втратили частки ринку і заробітку тому що не беруть участь в процесі і хочуть повернути все назад – до подачі паперових документів.

Ні для кого не секрет що ще 8 місяців тому біля кожної капітанії крутилися так звані «бігунки» які за суму від 200 до 1000 у.о. вирішували питання про прискорення і отримання робочих документів і паспорта моряка. На сьогоднішній день ця можливість для бігунків обрізана повністю. З впровадження Кабінету моряка відразу після здачі іспиту в особистому кабінеті моряка з’являється офіційний робочий документ (визнаний ІМО) який може бути роздрукований в будь-який час і місці, зручному для моряка, так як процедура повністю автоматизована.

Природно така армія посередників-агентів, яка залишилася за бортом, будуть створювати видимість незадоволених діючих моряків і масових невдоволень.

Однак реальний гнів моряків ні з чим не сплутати. Його було відразу видно коли програма перестала працювати. Шквал скарг та ненормативної лексики посипалися на всі держ.органи і це вже не жалюгідна купка посередників які розгойдують цю тему.

Будемо спостерігати за ситуацією на чию сторону з трьох стане міністр МІУ – захистить інтелектуальну власність розробників, глибоко вникнувши і розібравшись в ситуації? Допоможе нечистим на руку чиновникам провести «модернізацію» захопленого програмного забезпечення, заробивши на цьому десятки мільйонів доларів, або прийме сторону посередників-агентів, які залишилися без годівниці. Вибір за вами, пане міністре

About Author