Сб. Кві 20th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Ярослав Божко: “Ми маємо захистити українську акваторію”

Політолог Ярослав Божко підняв важливі питання, що стосувались напрямку розвитку роботи РНБО і шляхи перетворення установи на проактивний орган захисту національних інтересів.

Серед іншого, також, обговорили питання збереження української влади в південних областях України, загрози українській акваторії Чорного та Азовського морів, фактичну блокаду Керченської протоки розпочату РФ. Пан Божко зауважив, що знищення українських спроможностей контролювати ситуацію в цьому регіоні – реальна загроза з боку РФ, та додав, що: «гібридна атака на британський есмінець – прямий доказ того, що РФ хоче якомога далі посунути свої «територіальні води» в обхід міжнародного права і буде робити все аби Світ бачив як Північне Причорномор’я стає небезпечним регіоном, і тому, мовляв, навчання Сі-Бриз також мають бути скасовані».

Серед тез, які висловлювали доповідачі також було озвучено, що зважаючи на стратегію, яка застосовувалася щодо Криму – підсадка на боргові голки, зачистка еліт, заведення російських капіталів, спресування через них політичного життя, маємо розуміти що щодо Півдня України застосовується те саме – засилля російських компаній в Одесі та інших приморських містах створює негативну інфраструктуру впливу, де все більше українців залучаються до дій РФ в регіоні.

Божко, також, нагадав, що є окремі російські компанії, які діють в принципово нахабний спосіб. «Наприклад – Трансшип. Дивним чином, на захисті інтересів цієї російської компанії прямо виступив Міхо Саакашвілі, який в 2015 році і взагалі прямо вписувався за цю російську компанію. Тоді вони вивісили перед своїм офісом в Одесі шибеницю з натяком на повішення українських прокурорів, що боролися з компанією. Саакашвілісти з певними особами, що сидять на морських «схемах» просто створюють передумови для знищення українських портів і приведення моряків у неправовий статус, що дивним чином сталося у Грузії в 2010-х роках» – додає політолог.

Крім цього, продовжуючи тему морської безпеки та безпеки півдня України, учасники круглого столу наголосили, що значну частину російської присутності в морському бізнесі України координує підсанкційна особа – Віктор Баранський з ОПЗЖ, на якого США наклали санкції за сприяння режиму Мадуро у Венесуелі. Звісно ж, ані щодо Деркача, ані щодо Баранського санкції США чомусь не знайшли продовження в українському правовому полі, так ніби вони і не існують взагалі.

Божко, до речі, нагадав, що помічником заступника Міністра інфраструктури є такий собі Володимир Работньов, екс-очільник Укрморрічфлоту, свого часу СБУ відкривало проти нього справу за розголошення державної таємниці, а його дії призводили до погіршення стосунків України з Румунією.

Закінчили учасники круглого столу тезою про те, що вкрай важливо не дати можливість таким особам знищувати економічні потужності, бо це буде стане початком до силового сценарію вже на Півдні України. Потенційну можливість такого сценарію підтверджують і міжнародні військові, як застерігав, навесні цього року, американський генерал Бен Ходжес, саме Південь України є пріоритетним напрямком наступного удару РФ.

About Author