Сб. Кві 20th, 2024

Спецкор

Головні новини України

ДО ВИКРАДЕННЯ СУДДІ ЧАУСА З МОЛДОВИ МОЖУТЬ БУТИ ПРИЧЕТНІ УКРАЇНСЬКІ РОЗВІДНИКИ

Група українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення судді Миколи Чауса, пов’язані з українськими  спецслужбами та силовиками. 

Про це йдеться у спільному розслідуванні «Слідства.Інфо» та RISE Moldova «Підробний паспорт і країна вина: що пов’язує українських розвідників із викраденням судді Чауса». 

Журналісти отримали від джерел у молдовських правоохоронних органах фото закордонних паспортів  десяти українців, які фігурують у справі про викрадення  з Кишинева українського судді Чауса. Впродовж останніх кількох років суддя переховувався у  Молдові. 

Одним з цих людей може бути Юрій Коваленко. З власних джерел журналісти  отримали документи з деякими анкетними даними Юрія Коваленка. Станом на 2015 рік чоловік був прописаний у військовій частині «А2659» на вулиці Мельникова, 81 (зараз це вулиця Іллєнка – ред.) у столиці. Там розташована Воєнно-дипломатична академія імені Євгенія Березняка, яка готує, зокрема, професійних військових розвідників. А в 2018-му році Юрій Коваленко, згідно з отриманими нами даними, був прописаний на вулиці Електриків, 33 на Рибальському півострові столиці. За цією ж адресою розташоване Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Юрій Коваленко сказав журналістам, що  не може коментувати свою причетність до військової розвідки: «Вибачте, я не даю коментарів наразі. Я нічого вам не можу сказати з цього приводу». Водночас він підтвердив, що перебував у Молдові з 24 березня по 3 квітня. Але що саме там робив, чоловік відмовився пояснити.  

https://youtube.com/watch?v=LwIZFW9o5fg%3Ffeature%3Doembed

Інший чоловік, який, за даними журналістів, переходив українсько-молдовський кордон разом із Коваленком, — це Едуард Ставицький. Цікаво, що закордонний паспорт він отримав за місяць до поїздки в Молдову. Журналісти встановили, що ідентичну зовнішність з особою на цьому закордонному паспорті має киянин Андрій Куценко. Анкетні дані Куценка, отримані журналістами «Слідства.Інфо», також засвідчують його зв’язок з розвідкою. У 2009 році Андрія Куценка взяли на службу у військову частину, розташовану у Києві на Рибальському півострові.  За цією адресою розташоване вже згадане Головне управління розвідки Міноборони. Там же мешкав і вищезгаданий Юрій Коваленко.

У телефонній розмові Андрій Куценко заперечив, що працює у розвідці Міноборони. Після уточнюючих питань про його службу в ГУР він кинув слухавку.

Також під час розслідування журналісти виявили,  що до викрадення може бути причетна група людей зі Львівщини. Зокрема, правоохоронці Молдови перевіряють колишнього українського спецпризначенця Нацгвардії Михайла Булегу.  У коментарі «Слідству.Інфо» Булега підтвердив, що їздив у Молдову «на пару днів». Каже, що назву готелю, у якому зупинявся, не пам’ятає. «Я їздив, скажем так, більше відпочивати. Молдова — то ж країна вина», — пояснює Булега. А своє перебування в сусідній країні і рішення покинути її того ж дня, коли викрали суддю Чауса, колишній військовослужбовець називає збігом. 

Четвертий чоловік, який може бути причетний до викрадення судді Чауса, —  це українець Олександр Костенюк. Він — колишній правоохоронець і в останні роки публікував свої декларації про доходи. Фото, які є у нашому розпорядженні, дозволяють стверджувати, що саме він зображений на згаданому закордонному паспорті.

Щонайменше до червня 2018-го Костенюк працював у львівській Нацполіції — обіймав керівну посаду в управлінні карного розшуку. У розмові з журналістом «Слідства.Інфо» Костенюк заперечив свою причетність до викрадення судді Чауса і не дав чіткої відповіді, чи був у Молдові останнім часом. Експоліціянт запевнив журналістів, що не знає ні Коваленка, ні Ставицького-Куценка.

About Author