Вт. Кві 16th, 2024

Спецкор

Головні новини України

З ЯКОЮ МЕТОЮ УКРАЇНІ НАВ’ЯЗУЮТЬ ПРОВАЛЬНІ РЕФОРМИ?

Не секрет, що українських моряків в їх реформаторській боротьбі активно підтримує Михайло Саакашвілі. Політик в пресі відомий як грузинський реформатор. Не будемо судити про ефективність змін, які він провів у чужій країні, розглянемо тільки пропоновані ним зміни в морській сфері України.

Саакашвілі разом з громадськістю лобіює нововведення, згідно з яким українські моряки не повинні будуть складати іспит раз на п’ять років, щоб підтвердити свою кваліфікацію, як це роблять лікарі, вчителі та ряд інших фахівців, чиї професії входять до переліку життєво важливих. Те, що безпека мореплавання в усьому світі ставиться на перше місце, не новина. Про це говорять не тільки всі міжнародні документи, ситуація з Covid-19 показала: можуть зупинитися повітряні перевезення, але зупинка морських торговельних шляхів буде рівносильна краху. Ось чому міжнародні морські асоціації строго регламентують якість підготовки фахівців морської галузі.

ЯК ГРУЗИНСЬКІ МОРЯКИ СКЛАДАЮТЬ ІСПИТИ

Закон Грузії Про освіту і сертифікації моряків №5595 (дата видання – 2011 рік, дата останньої редакції – 2021 рік) знаходиться у відкритому доступі і з ним може ознайомиться будь-який бажаючий. Документ представлений на трьох мовах: грузинською, англійською та російською. Навіть непрофесіоналові в морській галузі буде очевидна різниця в суті пропонованих реформ.

Згідно зі Статтею 7. «Іспити моряків» чітко регламентується, що «для отримання і (або) поновлення сертифіката про компетентність / кваліфікації» зацікавлена ​​особа звертається до Агентства (державний уповноважений орган).

Також описується процедура проходження іспиту, питання, які регламентують перескладання іспиту і т.д.

Згідно зі Статтею 13. «Відновлення сертифіката» Законом Грузії позначено наступне: «Капітан, офіцер, радіооператор, які мають сертифікат, виданий або визнаний Агентством … … які служать або мають намір служити на судні, зобов’язані відновлювати вказаний сертифікат раз в 5 років».

Крім того, закон не дозволяє капітанові, офіцеру або радіооператору продовжувати морську службу на судні без успішно пройденої підготовки в тренажерних центрах затвердженої кваліфікації.

Не секрет, що система дипломування моряків в Грузії завжди була на досить-таки високому рівні, що свого часу привернуло потік грузинських мореплавців в Україну для складання іспитів. Чого тільки вартий Пункт 2. Статті 7, згідно з яким грузинський “моряк може бути допущений на іспит 6 разів протягом 12 місячного періоду. Якщо моряк ні з однієї спроби не зміг скласти іспит, у нього припиняється право допуску на іспит терміном на один рік ( !) з дня здачі останнього іспиту “, — йдеться в офіційному документі.

Від грузинських моряків (і тоді — за часів Саакашвілі, і зараз — при іншому президенті) потрібно, щоб «вони зберігали продовжувану професійну компетентність», — сказано в Законі Грузії «Про освіту і сертифікації моряків №5595». А що в Україні? ..

ГРУЗИНСЬКИЙ ТРОЯНСЬКИЙ КІНЬ?!

Виникає питання, чому ж в Грузії реформатор Михайло не вважав за потрібне видалити з закону перепідготовку фахівців морської галузі, яка згідно з чинним законодавством Грузії діє до сих пір, а в Україні всіляко дбає про її скасування.

А також за скасування іспитів та інші процедури, що підтверджують кваліфікацію фахівців. Що за підривна діяльність ведеться з боку заробітчан реформаторів ?!

Так, морська галузь в Україні далека від досконалості, однак це не означає, що її треба взяти і зруйнувати одним махом, пропонуючи далеко не логічний і не популярний в інших країнах шлях реформування. Чому колишній політик, не розбираючись в питаннях підготовки і дипломування моряків, лобіює чужу йому морську тему ?!

Напрошується тільки один висновок — комусь вигідно знищити морську галузь в Україні чужими руками.

About Author