Ср. Кві 24th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Кому війна, а кому “відкати”, вирубка лісів та незаконне збагачення

24 лютого 2022 року наша Вітчизна зазнала повномасштабного військового вторгнення з боку російської федерації. Тисячі втрат, страждання, горе прийшло на українську землю. Цей виклик український народ сприйняв мужньо, давши відсіч ворогові у нерівній боротьбі, яка триває і по нині, мобілізувавши всі свої зусилля, об’єднавшись у допомозі нашим хоробрим воїнам та один одному. 

Нажаль, у цей складний для усіх час, окремі особистості допомагають нашим ворогам послаблювати державу з середини, позбавляючи її матеріальних, фінансових ресурсів, що так необхідні на фронті та українцям, які втратили все через війну.

Знайомтесь! Кватирко Олександр Миколайович – досвідчений «воїн» лісової галузі. Свою кар’єру Олександр Миколайович розпочав саме з Волині у Маневицькому держдісгоспі, досягнувши посади головного лісничого цього підприємства та досконало освоївши схеми незаконних рубок, заниження вартості деревини при її реалізації, приховування збитків.  

Продовжив свій тернистий шлях пан Олександр у Володимир-Волинському лісомисливському господарстві, яке за його керівництва було доведене до мільйонних боргів (більше 3-х мільйонів станом на 2013 рік), про що свідчать численні кримінальні справи, відкриті правоохоронцями. Далі, очоливши Цуманський держлісгосп, пан Олександр завдав прямих збитків державному підприємству на суму близько 1 мільйона.

У 2014 році, під час «Революції гідності», Кватирка разом із його патроном Колісником Б.І. викинули з службового кабінету за «значні» досягнення у лісовій галузі. Однак, заслужений лісівник перебрався до Житомирщини, де у 2014-2015 роках продовжив накопичувати свій «багатий досвід» ведення лісового господарства, займаючи посаду виконуючого обов’язки обласного управління лісового та мисливського господарства.

Сьогодні ж, завдяки реформі лісової галузі та її очільнику пану Болоховцю Ю.В., Кватирко  Олександр Миколайович очолює Поліський регіональний офіс ДП «Ліси України» у віданні якого знаходяться державні лісові ресурси Волинської та Рівненської областей, якими пан Олександр уміло розпоряджається.

Так, для забезпечення підконтрольних Кватирку приватних деревообробних підприємств ТОВ «БРЕНВІЛЬ» (ЄДРПОУ 36704615), ТОВ «ВКП ВОЛКОР» (ЄДРПОУ 42164262), ТОВ «ВОЛМА» (ЄДРПОУ 38079297) лісовим господарствам Волинської та Рівненської областей поставлений план постачати близько 100 000 кубів деревини щомісячно поза лісовими аукціонами і, звичайно ж, по дуже вигідних цінах. Для цього переробникам кругляк поставляється за обміром партії, що дозволяє приховати реальні діаметри та якість деревини і зробити її «вигідною» для своїх підприємств.

Також, налагодив пан Олександр і систему відкатів із лісозаготівельних робіт на рівні 100 гривень з одного кубометру заготовленої лісопродукції. Місячний обсяг заготівлі в межах Волинської та Рівненської областей складає   150 тисяч кубометрів деревини. Нічогенька сума виходить, правда? А розрахунок з працівниками-лісозаготівельниками проводиться деревиною з лісосік які вони рубають, що складає понад 20 % від кількості заготовленої деревини. Відповідно – це заниження кубомаси під час відводу лісосік та матеріально-технічної документації.

Будівництво лісових доріг – ще одне досягнення пана Кватирка. Закупівля щебню,  піску, послуг дорожньо-будівельної техніки – лише на папері, а от гроші перераховані за це все – справжні, державні.  

Полюбляє пан Олександр і гарний відпочинок на лоні природи з друзями – королівські полювання в природних заказниках Волині неодноразово організовувались ним для столичних покровителів. Тому не оминув він і привабливі рекреаційні угіддя біля перлини Полісся озера Світязь.

Здобуті багатства Кватирко використовує мудро – частину віддає очільникам Держлісагенства щоб тримати процес реформування в своїх руках, маніпулювати ними, призначати на посади однодумців де потрібно, частину  віддає керівництву Волинської області, правоохоронцям та одіозним народним депутатам-землякам  щоб допомагали у такій нелегкій справі.

Одним словом – реформа іде успішно. Пан Колесник у ній зацікавлений найбільше. Після ліквідації і зняття з реєстрації держлісгоспів вдасться знищити бухгалтерську звітність, господарські документи, матеріали відомчих перевірок та інші докази завдання збитків і доведення державних підприємств до банкрутства,  схем реалізації деревини по оголошення та виготовлення і постачання на експорт та внутрішній ринок пилопродукції за заниженими цінами підконтрольними підприємствами.  

About Author