Вт. Кві 23rd, 2024

Спецкор

Головні новини України

Лист Мінінфраструктури як підстава для припинення дії Міжнародної конвенції – Геннадій Дубов

Політичний та юридичний експерт Геннадій Дубов розповів, що днямим сталась досить цікава історія в українському мореплавстві, яку можна охарактеризувати одним реченням: «В Україні Лист Міністерства є підставою для припинення дії Закону та Міжнародної конвенції».

“Думаю, багато хто чув недавні новини, що  днями в ході рішучої боротьби з корупцією «СБУ повернула міністерству реєстр моряків, котрий раніше захопили рейдери». Якщо коротко – сенс ситуації в тому, що існує Реєстр моряків, без якого неможлива видача документів, що підтверджують кваліфікацію та продовження дії таких документів. На думку слідства, цим реєстром заволоділи невстановлені особи, віроломно втручалися в його роботу, змушуючи моряків додатково платити за отримання / продовження документів (наших моряків по всьому світу, на секундочку, 150 тисяч). За словами представника СБ на сьогодні підозри пред’явлені всього двом посередникам, і вони підозрюються в отриманні неправомірної вигоди з декількох моряків”- заявив Дубов.

До слова, в рамках цього провадження були вилучені сервери з відповідним реєстром. Як це часто буває, наслідки слідчих дій у вигляді вилучення чого-небудь, мабуть, продумувалися не до їх проведення, а вже після. Власне, ці призвели до повної зупинки роботи згаданого реєстру. Пряма мова представника Мінінфраструктури: «Зупинені ті не прозорі сервіси, які працювали до того, але слід зазначити, що розпочати прозору роботу виключно на державних потужностях у тому обсязі, що необхідно морякам, ми на даний момент ще не готові».

“І тут, власне, виникла проблема. Адже, відповідно до правила II/5 Міжнародної конвенції про підготовку і дипломування моряків, а також ст.51 Кодексу торговельного мореплавства підтвердження дипломів відбувається не рідше одного разу на п’ять років. Без реєстру підтвердити дипломи неможливо. Видати нові – теж. Ділимо кількість моряків (150 тис) на 5 років і отримуємо приблизну цифру в 30 тис осіб, у яких виникають проблеми” – підкреслює пан Геннадій.

“І тут виникає питання, а який же вихід з цієї історії? Якщо наш Кодекс не дуже швидко, але можна привести у відповідність з нашою реальністю, то до Конвенції це неможливо в принципі. Однак, це тільки якщо дивитися на ситуацію очима «норматівіста-буквоїда», а ось подивившись на проблему очима представника «школи вільного права» в її сучасній інтерпретації – вихід можна знайти, що і зробило Мінінфраструктури: «Ми прийняли рішення про продовження дії документів моряків … до кінця поточного року та плануємо продовжувати їх і далі … тобто людям, які мають документи моряків, не потрібно звертатися за їх продовженням взагалі»”- додає експерт.

“Тобто, Лист Міністерства, всупереч Кодексу і Конвенції, вирішує питання. Поки, правда, не зрозуміло як поставляться до такого, без сумніву, інноваційного підходу за кордоном, де такі документи будуть пред’являти” – підсумував Дубов.

About Author