Сб. Кві 20th, 2024

Спецкор

Головні новини України

МОЗ пропонує послаблення карантину для вакцинованих

Міністерство охорони здоров’я пропонує не посилювати карантинні обмеження для вакцинованих колективів закладів, компаній чи установ, якщо регіон їх функціонування потраплятиме в жовту чи червону зону епідемічної небезпеки через поширення COVID-19.

Джерело: міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на засіданні уряду

Пряма мова: “Наслідуючи практику європейських країн, а також Сполучених Штатів Америки, ми пропонуємо наблизити якість життя вакцинованого проти COVID-19 населення до звичного. Тому цього тижня ми почали спільно з усіма міністерствами грунтовно працювати над змінами до карантинних норм, аби дотримуватися балансу між захистом населення від коронавірусу та його благополуччям.

Зокрема, передбачаємо, що більшість обмежень, які передбачені в жовтому та червоному рівнях епідемічної небезпеки, не будуть застосовуватися у разі, якщо будуть вакциновані колективи або відвідувачі закладів або різних сфер економіки. 

Для жовтого рівня буде достатньо однієї дози вакцини, а вже для червоного рівня потрібен буде повний курс щеплень (щоб продовжувати працювати чи надавати послуги – ред.)”.

Деталі: Ляшко навів приклад: роботу закладів освіти у жовтій зоні епіднебезпеки не будуть обмежувати, якщо 80% педагогів матимуть документ про вакцинацію хоча б однією дозою. 

Голова МОЗ запропонував, що запровадження жовтої зони можливе буде лише після запровадження таких карантинних змін

“Лише коли ця постанова набере чинності, – а це як мінімум 7 днів з моменту її розгляду на засіданні уряду, – пропонуємо скликати засідання Комісії техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій та розглянути питання встановлення “жовтого рівня” (епідемічної небезпеки – ред.) на території всієї країни”, – заявив Ляшко. 

“До того часу всі, зокрема заклади освіти, продовжують працювати за правилами “зеленого рівня”, незважаючи на кількість вакцинованих педагогічних працівників”, – додав він. 

За словами Ляшка, “COVID-19 стає пандемією невакцинованих”.

Міністр також сказав, що “зараз епідситуація в країні прогнозовано погіршується”, перевищено деякі індикатори, але ситуація поки не критична.

About Author