Чт. Кві 25th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Морська адміністрація підтримує журналістів в їх розслідуванні і чекає передачі матеріалів правоохоронцям

Державна служба морського і річкового транспорту України вчора на своїй офіційній FB-сторінці заявила про підготовку заяви в поліцію з вимогою порушення кримінального провадження по факту отримання хабаря.

Заява ця пролунала після сюжету журналіста Дениса Бігуса щодо корупції в сфері переатестації моряків. У сюжеті є інформація про передачу хабарів через «агентів» «невизначеним особам», які вплинули на позитивну здачу екзамену.

В.о. керівника Морської адміністрації висловив сподівання, що фігуранти сюжету, і журналісти допоможуть правоохоронним органам у з’ясування фактичних обставин хабарництва у сфері перепідготовки моряків.

«Я ще раз наголошую, що з «шараш-конторами», які паразитують на моряках і називають себе «агентами», я і вся Морська адміністрація буде боротись всіма можливими засобами», – зазначив Андрій Глазков.

Що було раніше?

Комп’ютерні тести, які з лютого ввели на заміну усним іспитам при дипломуванні моряків, керуються у ручному режимі і запорука їхнього складання – хабар. 150 тисяч українських моряків змушують і далі  платити тисячі доларів хабарів за підтвердження диплому чи підвищення кваліфікації.

Про це йдеться у сюжеті Марії Землянської та Аліси Юрченко для Bihus.Info.

Редакція Bihus.Info разом з моряками провела експеримент: один з моряків зняв на відео, як навмання відповідав на тест, заплативши перед цим за його складання, інший готувався і складав без хабаря.

Андрій заплатив 4 тисячі доларів за 2 дипломи, що дозволяють йому працювати електромеханіком на танкері. У цю суму увійшла оплата курсів, на які моряк не ходив, та гарантія складання тесту. 

Щоб довести, що тест керується у ручному режимі, Андрій із 75 питань 50 разів тиснув на перший варіант відповіді – в більшості випадків обраний ним варіант був неправильним. Проте за 15 хвилин система видала, що моряк іспит склав успішно. Причому система не зафіксувала помилок по жодному розділу. І врешті решт моряк отримав повний комплект оновлених документів.

Натомість другий учасник експерименту – Олександр, який 12 років працює в морі, – іспит без хабаря не склав, хоч готувався і думав над питаннями годину. Його тестування, зафіксоване на камеру телефона, показує тільки червоні результати, ніби він помилився всюди. Офіційно повний перелік відповідей після тестування Олександру не дали, тож довести комісії щось він не може.

Наразі понад 150 тисяч українців працюють моряками торгового флоту. Кожен з них раз на 5 років має підтверджувати свою кваліфікацію. Для цього – пройти курс навчання у спеціальному тренажерному центрі, курс підвищення кваліфікації і тільки після цього виходити на спеціалізований іспит.

Корупція у сфері дипломування, за словами моряків, була завжди, але раніше вона була “добровільна”: хочеш – складай за гроші, хочеш – сам.

Приблизно з літа 2020-го, стверджують моряки, скласти іспит без хабарів неможливо. Усі гроші – і офіційні платежі, і хабарі – збирають так звані “агенти” – посередники, які гарантують складання іспиту навіть без фактичної підготовки.

Залежно від спеціальності і кількості необхідних дипломів один моряк сплачує від 2 до 10 тисяч доларів.

За приблизними підрахунками, за місяць моряки передають 6 мільйонів доларів хабарів – за 2 тисячі дипломів у середньому по 3 тисячі доларів кожен.

Вони стверджують, що частина корупційних грошей лишаються агентам, частина їхнім кураторам, а частина їде з портових міст у Київ – високопосадовцям у транспортній сфері.

Ще у січні 2021-го міністр інфраструктури Владислав Криклій у коментарі Bihus.Info визнав, що корупція у сфері дипломуванні моряків є. І заявив, що міністерство працює над впровадженням комп’ютерного тестування для оцінювання рівня знань моряків. У лютому тестування в електронному вигляді ввели, але корупція не зникла. 

Наразі організацію дипломування моряків забезпечує Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків, яку з серпня 2020 року намагаються ліквідувати (але рішенням суду ліквідацію призупинено).

На запит журналістів Bihus.Info Інспекція відповіла відписками, а в.о. директора Олександр Цаприка дав вказівку охороні нікого до нього не пропускати.

Журналісти Bihus.Info поділились результатами експерименту з міністром інфраструктури. Криклій визнав, що йому відомі аналогічні факти втручання у комп’ютерну систему тестування.

Тепер він пообіцяв, що  найближчим часом на законодавчому рівні система дипломування моряків буде модернізована, зокрема, буде запроваджена міжнародна система тестування CES 6, що мінімізує усі корупційні ризики.

Крім того, Криклій обіцяє скоротити регулярність тестів на підтвердження кваліфікації моряків. За його словами, відповідний наказ має бути підписаний “на наступному тижні” (цитата від 22 березня 2021 року).

About Author