Пт. Кві 19th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Мільярдні активи “Укрбуду” і Микитася почали “розтягувати” люди, які приводять до оточення Татарова

Незадовго до і вже після призначення Олега Татарова заступником керівника Офісу Президента, окремі активи його колишніх роботодавців – компанії “Укрбуд” і її експрезидента Максима Микитася – почали переписувати на осіб, які привели журналістів до оточення самого Татарова.

Про це йдеться в розслідуванні Максима Опанасенка і Данила Мокрика для Bihus.Info.

Так, наприкінці 2019-го, після того, як експрезидент компанії “Укрбуд” Максим Микитась опинився в СІЗО через так звану справу “квартир Нацгвардії”, а сам “Укрбуд” по суті зупинив роботу, було створено компанію “Дейрінг Капітал”. Фірма “прописалася” в Києві, на Антоновича, 131, де у власності Олега Татарова і членів його родини є цілий ряд об’єктів нерухомості.

А одним з власників “Дейрінг Капіталу” став тесть Олега Татарова Олександр Павлушин. Фірма без жодного будівельного досвіду зуміла по суті “перехопити” одну із забудов “Укрбуду” – влітку 2020-го, незадовго до призначення Татарова в ОП, вона в прискореному режимі почала оформлювати право на оренду 1,3 га землі у Святошинському районі для зведення багатоповерхівки, яку до початку проблем планував “Укрбуд” і вже мав щодо цього домовленості.

Партнеркою тестя Татарова по “Дейрінг Капіталу” є Людмила Міщенко з пропискою у Донецьку. Вона ж значиться співвласницею ще однієї компанії з реєстрацією на Антоновича, 131 – “Кій-Плаза”. Її партнером тут записано киянина Валерія Міщенка. Наприкінці жовтня 2020-го, через два місяці після призначення Татарова в ОП, Міщенко став власником 45% близької до Офісу Президента компанії “Еко-Буд-Трейд” – підрядника одного з найскандальніших і найкорупційніших київських об’єктів – Подільсько-Воскресенського мосту. Ці 45%, записані раніше на підставну особу, могли належати належали Максиму Микитасю –  це підтверджується рядом неофіційних документів, що є в розпорядженні Bihus.Info і заявою самого Микитася. 

Про кейс “Еко-буд-трейду” журналісти Bihus.Info детально розповідали влітку, повний розбір можна знайти тут. Якщо коротко, то ця компанія свого часу отримала від київських комунальників право за орієнтовно 7 мільярдів гривень будувати Подільсько-Воскресенський міст. Фірма при цьому не була будівельною, а виступала банальною “прокладкою” – отримувала комунальні кошти, частину лишала собі, а на решту шукала реальних підрядників. “Еко-буд-трейд” при цьому “вріс” і в ряд інших київських комунальних підрядів, освоївши мільярди гривень. За інформацією журналістів, фірму контролює Денис Комарницький – соратник колишнього київського мера Леоніда Черновецького, а нині так званий “смотрящий за Києвом” від Офісу Президента. У 2019-му Комарницький зблизився з командою “Слуг народу” та найімовірніше почав співпрацю з нардепом Миколою Тищенком і керівником ОП Андрієм Єрмаком. Тоді ж, за словами Микитася, він придбав у Комарницького частку в “Еко-Буд-Трейді”, яка нині відійшла Міщенку. 

“Цей хлопець (попередній власник частки – ред.) просто “фунтом” був, як я розумію, бо він ніякого відношення до компанії не мав, він представляв інтереси Микитася. Не знав за скільки, хто, чого і як. Оскільки він ніякого прибутку не отримував, тільки проблеми головні, я вважаю, що ми від цих головних проблем його звільнили”, – заявив Міщенко в коментарі Bihus.Info, додавши, що представляє інтереси виключного самого себе як бізнесмена. Але повірити в самостійність Валерія Міщенка доволі складно, оскільки “Еко-Буд-Трейд” нині є вже не стільки бізнесовим, скільки політичним проєктом і є великі сумніви, що окремі особи могли б придбати в компанії частку без схвалення Офісу Президента.

Цікаво, що цей же Міщенко нині має всі шанси оформити контроль над ще одним активом Микитася – компанією “БК “Укрбудмонтаж”. Ця фірма протягом останніх кількох років отримала близько 3 мільярдів гривень держпідрядів на роботи для “Енергоатому” та “Чорнобильської АЕС” і контролювалася дружиною Максима Микитася. У 2019-му дружина Микитася зі співвласників компанії зникла, фірму записала на одного з її давніх співробітників. Навесні 2020-го, приблизно у той самий час, коли у соціальних мережах вже почали обговорювати можливе призначення Олега Татарова в Офіс Президента, Валерій Міщенко підписав з новим формальним власником “Укрбудмонтажу” договір, за яким Міщенко схоже надав якусь позику під заставу компанії. Можна припустити, що цей договір є шляхом до передачі активу новому власнику.

Міщенко в розмові з журналістами відмовився пояснити яким саме чином дізнався про можливість увійти в компанії з орбіти Микитася, пославшись на “інсайдерську інформацію”. Але збіги в часі з фактичним початком співпраці Татарова і Офісу Президента, з адресою реєстрації компаній, в тому числі і компанії тестя Олега Татарова, дають можливість припустити, що подібні до переписування активів були залучені топ-менеджери “Укрбуду”, до числа яких свого часу належав і сам Татаров.

“Укрбуд” в минулому був гігантом київського будівельного ринку і партнером багатьох держорганів на замовлення яких зводилися житлові комплекси. Один з таких – ЖК “Аристократ” – будували на замовлення Нацгвардії на землі однієї з її військових частин в центрі міста і повинні були передати гвардійцям в ньому ряд квартир. У 2016-му “Укрбуд” запропонував, а тодішній очільник Нацгвардії Юрій Аллеров погодився на обмін квартир в центрі на квартири в іншому об’єкті “Укрбуду” – на околиці міста, поблизу “Червоного хутора”. Різниця у вартості сягнула 80 мільйонів гривень і стала основою для розслідування Bihus.Info, а в подальшому – для справи НАБУ та САП. У 2019-му через нерівноцінний обмін затримали Аллерова, топ-менеджерів “Укрбуду”, оцінювачів, які “урівняли” вартість квартир в різних частинах міста у вартості, а в подальшому – самого Микитася. Наприкінці 2020-го з’явилася інформація про можливу причетність до цієї справи Олега Татарова, який у 2017-му, очолюючи юридичний департамент “Укрбуду”, нібито був посередником між Микитасем і службовцем, який за винагороду сприяв створенню фейкової експертизи, що стосувалася оцінки вартості нерухомості. Олег Татаров отримав від НАБУ підозру у пов’язаному кримінальному провадженні, однак у справу втрутилася Генпрокурорка Ірина Венедіктова, справу передали з НАБУ до СБУ, а прокурори 30 грудня минулого року відкликали з Вищого антикорупційного суду клопотання про арешт Татарова. 

Цікаво, що Татаров потрапив в “Укрбуд” у 2014-му, після звільнення з Головного слідчого управління МВС. За словами Микитася, він особисто взяв Татарова на роботу, але цьому передувало “прохання від поважних людей”. Після призначення Татарова в “Укрбуд”, компанія почала отримувати регулярні замовлення на будівництво від Міністерства внутрішніх справ. Паралельно зростали і статки самого Татарова та членів його родини, які оформили на себе цілий ряд об’єктів нерухомості “Укрбуду”, серед яких, наприклад, квартира у згаданому вже ЖК на Антоновича, 131. У 2019-му Татаров захищав у судах топ-менеджерів компанії, яких теж затримували у зв’язку зі справою квартир Нацгвардії. Топ-менеджерів суд відпустив під доволі скромні застави.

About Author