Пт. Бер 29th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Найактивніше прогулюють засідання нардепи з “За майбутнє” і ОПЗЖ – “Чесно”

Протягом року 235 народних депутатів Верховної Ради 9 скликання позбавили 38,8 мільйона гривень виплат через “прогули” – неучасть у голосуваннях на пленарних засіданнях та у засіданнях комітетів без поважних причин.

Джерело: рух “Чесно“, який проаналізував щомісячні публікації регламентного комітету ВРУ

Деталі: До числа оштрафованих прогульників зарахували всіх депутатів, котрих протягом каденції ВРУ-9 позбавляли виплат хоча б за один місяць прогульництва. Мова йде не про не про зарплату, а про відшкодування витрат, пов’язаних із виконанням депутатських повноважень.

Аналіз охоплює часовий проміжок з 1 листопада 2019 року (день запровадження у парламенті фінансового покарання за прогульництво) до 24 грудня 2020-го (останній день минулого року, коли нардепи працювали в Раді та комітетах).

Таким чином, максимальна кількість місяців, протягом яких депутата могли покарати за прогульництво, – 13 (за винятком серпня 2020-го, коли парламент майже весь місяць був на канікулах).

П’ятеро з цих 235 вже не є народними депутатами: Олексій Кучер, Олександр Ткаченко, Ольга Бєлькова, Святослав Вакарчук і Руслан Требушкін. Також фактично не виконує депутатські обов’язки Ігор Колихаєв – він обіймає посаду мера Херсона і ще тоді написав заяву про складання повноважень нардепа, але Верховна Рада ще не позбавила його мандата.

Загалом народні обранці не отримали через своє прогульництво 38,8 мільйона гривень.

Протягом 13 місяців вісім народних депутатів щомісяця потрапляли до переліку прогульників. Це Тарас Козак, Вадим Рабінович, Юрій Солод, Вадим Столар, Ярослав Дубневич, Степан Івахів, Ігор Палиця, Максим Єфімов. Кожного з них позбавили виплат на 539 280 грн. Загальна сума втрачених ними коштів – 4,3 мільйона гривень.  CHESNO.ORG

Найбільше прогульників було в групі “За майбутнє” (92% депутатів групи оштрафували за прогули), в ОПЗЖ (86%) та групі “Довіра” (80%). На останньому місці – “Голос”, де оштрафували 40% депутатів.

Втім, зазначається, що за кількістю депутатів, яких хоча б раз штрафували за прогули, лідером є фракція “Слуга народу”. Ця фракція є найбільшою в парламенті. На другому місці – ОПЗЖ, на третьому – “За майбутнє”.

 

About Author