Чт. Кві 25th, 2024

Спецкор

Головні новини України

НАЦГВАРДІЙЦІ КУПИЛИ МАСОК НА 6 МЛН ГРН У БІЗНЕСМЕНКИ, ФІРМУ ЯКОЇ ПІДОЗРЮЮТЬ У ВІДМИВАННІ ГРОШЕЙ

Столична військова частина Національної гвардії № 3078 закупила 760 тисяч респіраторів на понад 6 мільйонів гривень у компанії «Елія Голд», яка належить Наталії Іващенко. Водночас інша фірма, якою донедавна володіла підприємиця, і яка називається «Бентеро Гріф», була задіяна у схемі ухилення від сплати податків, відмиванні грошей та фіктивному підприємництві. Так вважає офіційне слідство.

Про укладений договір «Слідство.Інфо» довідалося з порталу публічних закупівель Prozorro.

За умовами договору, який сторони підписали 29 жовтня, фірма має поставити військовим 760 тисяч респіраторів-півмасок марки VPM і класу захисту FFP2 за понад 6 мільйонів гривень. Також нацгвардіці та Іващенко 30 жовтня підписали додаткову угоду, відповідно до якої фірмі «Елія Голд» мають заплатити 50% передплати до 20 листопада. А потім менш ніж за місяць компанія повинна поставити респіратори, після чого зможе отримати другу частину суми.

Одна така маска, відповідно до договору, коштує 7 гривень 90 копійок без ПДВ. Водночас в інтернеті ми натрапили на оголошення, в якому при купівлі від 600 аналогічних масок пропонують ціну в 10 гривень за одиницю. В оголошенні не наведено вартості однієї маски при купівлі їх у кількості кількасот тисяч.

Зауважимо, що до укладення угоди з нацгвардійцями «Елія Голд» участі в публічних закупівлях не брала. Фірму заснували влітку минулого року і наразі місто її реєстрації — Одеса. Щонайменше з осені 2019-го цією компанією володіє 55-річна мешканка Києва Наталія Іващенко. Також їй належить іще низка фірм з одеською пропискою, які були засновані в один день із «Елія Голд».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацгвардія без конкурсу придбала 20 вантажівок у незмінного переможця тендерів МВС

Також майже із часу заснування, з осені 2019-го, і донедавна Наталія Іващенко володіла ще однією фірмою, яка називається «Бентеро Гріф» і зареєстрована в Маріуполі. Як свідчить аналітична система YouControl, станом на сьогодні, 6 листопада, у фірми змінився власник.

Днями у фірми «Бентеро Гріф», якою Іващенко володіла майже з часу заснування, змінився власник/Знімок з YouControl

Як ми довідалися із судових рішень, «Бентеро Гріф» фігурує у кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків. За даними офіційного слідства, ця, а також низка інших фірм були задіяні «в схемі ухилення від сплати податків, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фіктивному підприємництві». Про це свідчить ухвала Дніпровського райсуду Києва від 19 березня цього року.

У цій справі слідчі отримували доступ до документів фірми. Також суд арештовував майно «Бентеро Гріф» у вигляді ліміту суми податку на додану вартість. Утім, Київський апеляційний суд цьогоріч у червні цей арешт скасував.

Зауважимо, що низка мобільних додатків з визначення абонента, якими ми скористалися, ідентифікують Наталію Іващенко як «прибиральницю». Тобто, так вона записана у когось в телефонних книгах. Підтвердити чи спростувати це в жінки нам не вдалося: вона не відповідає на дзвінки.

About Author