Пт. Бер 29th, 2024

Спецкор

Головні новини України

ОКРУЖНИЙ АДМІНСУД КИЄВА ДОПОМІГ РОСІЙСЬКОМУ «ЗЛОДІЮ В ЗАКОНІ» ЗБЕРЕГТИ УКРАЇНСЬКЕ ГРОМАДЯНСТВО

Окружний адміністративний суд Києва неодноразово повертав українське громадянство людям, яких правоохоронці називають «злодіями в законі». 

 Про це йдеться у новому відеоблозі «Таємниці Слідства». 

Кілька місяців тому з Польщі до України екстрадували Романа Когана. За інформацією правоохоронців, він є російським «злодієм в законі», раніше у нього було прізвище Кащаєв. У кримінальному світі чоловіка називають «Рома Краснодарський» та «Кащей», зазначили в поліції. В Україні чоловіка підозрюють у шахрайстві, а в Росії йому загрожує довічне ув’язнення за низку злочинів, зокрема, створення злочинної організації та наркоторгівлю. Журналісти з’ясували, що в Когана є чинне українське громадянство. 

Згідно з даними із судового реєстру, у січні 2018-го року він отримав український паспорт. Але через кілька місяців після цього, Коган вчинив шахрайство і покинув Україну, стверджують в поліції. Також правоохоронці встановили, що українське громадянство чоловік отримав на підставі фальшивого ізраїльського паспорту. Цю інформацію підтвердили в Інтерполі. 

«У ході досудового розслідування «…» Департаментом внутрішньої безпеки встановлено, що паспорт громадянина держави Ізраїль, виданий на ім`я  ОСОБА_1 є викраденим та таким, що видавався іншій особі, що підтверджується також інформацією із бази даних МОКП-Інтерпол», – йдеться у судових документах. 

Відтак, у березні 2019-го року Державна міграційна служба України скасувала своє рішення і позбавила Романа Когана громадянства. Його адвокати з цим не погодились і оскаржили це рішення в Окружному адміністративному суді Києва. У жовтні 2019-го суддя ОАСК Альона Мазур зобов’язала міграційну службу повернути Когану українське громадянство. Суддя посилалася зокрема на те, що в Україні Когана не засудили за підробку документів, відтак, його вина в наданні фальшивих документів не доведена.  

У квітні 2020-го року ДМС вдруге скасувала українське громадянство Когану. Тепер міграційна служба посилалася на офіційний лист від посольства Ізраїлю, у якому вказувалось, що ізраїльський паспорт Когана — підробка. 

«Громадянство України було набуто шляхом обману, унаслідок подання свідомо неправдивих відомостей, а саме за інформацією Посольства Держави Ізраїль, згідно з базою даних консульської системи, паспортний документ громадянина Держави Ізраїль не існує», — йдеться у судових документах.

За кілька місяців Окружний адмінсуд Києва вдруге скасував рішення ДМС і зобов’язав повернути Роману Когану українське громадянство. Офіційну відповідь посольства Ізраїлю суддя Тетяна Балась визнала «неналежним доказом», оскільки він не підтверджує факт підроблення документів.

About Author