Пт. Бер 29th, 2024

Спецкор

Головні новини України

«ПЛІВКИ» НАБУ: СУДДЯ ПАВЛО ВОВК МІГ КОНТАКТУВАТИ З АНДРІЄМ БОГДАНОМ І ЇЗДИВ НА БАНКОВУ ПІСЛЯ ІНАВГУРАЦІЇ

Одіозний голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк у період президентських виборів у 2019 році, як свідчать записи в його кабінеті, міг спілкуватися з наближеним на той час до Володимира Зеленського оточенням — Андрієм Богданом. Після інавгурації Зеленського у травні минулого року Вовк, імовірно, навідувався до Адміністрації Президента (нині — Офісу Президента). З якою метою голова суду їздив до АП, у Зеленського так і не пояснили.

Про це йдеться у другій частині фільму-розслідування «Слідства.Інфо» «Нарадча кімната».

Записи, які стали основою для фільму, журналісти отримали з власних джерел. Їх приховано робили детективи Національного антикорупційного бюро в кабінеті голови суду. Як вони свідчать, Павло Вовк хвалився спілкуванням з Андрієм Богданом іще в березні 2019 року, напередодні першого туру президентських виборів.

«Андрюха Богдан, я з ним спілкуюся, він заступник голови штабу. Каже, що “Зеленому” (вочевидь, Володимиру Зеленському — ред.) уже пропонували космічні… Він сказав — пішли на**й…», — говорив тоді Вовк співрозмовнику.

Крім того, після першого туру виборів, у якому впевнено переміг Зеленський, Павло Вовк мав телефонний контакт із членом команди Зеленського на ім’я Андрій. Вовк клопотався щодо можливості для свого знайомого потрапити в команду Зеленського.

«Слухай, я знаю, що тебе ці вибори вже ковбасять. Але, дивись, я не можу не спитати, тому що мене людина [попросила]… Ахаха, ну от, питаю. Колесніченко. Він має господарство, бізнес у Кіровоградській області. Побачив, що ви перемогли, каже: “Бл**ь, я їм хочу допомагати на другий тур”. Округ 101-й. Він каже: “Може, там мене хтось уповноважить, а я тут почну людей піднімати, агітувати?” У 101-му окрузі в Кіровограді (Кропивницькому — ред.) “Зелений” взяв найменше», — каже на плівках голос Вовка у телефонній розмові.

«Ахаха, добре. Тоді скажи мені, йому тебе набрати чи ви зістикуєтеся з кіровоградським лідером? … Все, я тебе почув. Дякую, давай!», — завершив розмову голова суду.

Ще один телефонний діалог Павла Вовка свідчить про його візит до Адміністрації Президента. Розмова відбулася у травні 2019-го, через тиждень після інавгурації Зеленського.

«Ти ж тепер у нас більш зайнятий — скажи, я під тебе підлаштуюся. Якщо сьогодні — то зараз є вікно, якщо завтра — то в будь-який час… Добре, о третій годині в тебе? Добре. Ви ще там не організували систему, що у вас там хтось забирає автомобілем, щоб не відмічали? Можна через під’їзд просто?» — запитує Вовк.

А в наступній телефонній розмові уточнює: «А заїжджати зі сторони вулиці Інститутської-Банкової?… Давай тоді через Лютеранську, 27-29… Я тоді поїхав».

Заїзд за адресою «Лютеранська, 27-29» — це через бокові ворота до Адміністрації Президента (яку після початку правління Зеленського перейменували на Офіс Президента). Ними користуються відвідувачі, які хочуть потрапити до глави держави непоміченими. Тут не раз фіксували автівки українських олігархів та депутатів.

Андрій Богдан, як і Павло Вовк, від інтерв’ю зі «Слідством.Інфо» відмовилися. У Офісі президента на запитання журналістів, навіщо суддя приїжджав на Банкову, нам так і не відповіли.

Не пропустіть першу частину фільму

Нагадаємо, минулого тижня «Слідство.Інфо» презентувало першу частину документального фільму-розслідування про домовленості суддів Окружного адмінсуду Києва з високопоставленими політиками і правоохоронцями. Автори фільму проаналізували майже дві тисячі годин записів із кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка.

Прослуховування там встановили детективи Національного антикорупційного бюро напередодні останніх президентських виборів — усі зустрічі та обговорення відбувалися на тлі боротьби за крісло глави держави між Петром Порошенком та Володимиром Зеленським та після обрання другого Президентом України.

Розмови, які отримало «Слідство.Інфо» з власних джерел, ще ніколи не публікувалися. У них ідеться, зокрема, про контакти суддів із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, високопоставленим прокурором Романом Говдою, а також про спроби уникнути звільнення й наміри ухвалити те чи інше судове рішення на основі особистих мотивів. Переглянути першу частину «Нарадчої кімнати» можна на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

Суд особливого значення

Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються центральних її органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову ОАСК не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

Торік і цього літа Національне антикорупційне бюро України оприлюднило аудіозаписи, де голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова, Погрібніченка та інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

About Author