Пт. Кві 19th, 2024

Спецкор

Головні новини України

ПОЛКОВНИК-УТІКАЧ НЕСКОРОМНИЙ ПОЯСНИВ ДРУЖБУ З СУДДЕЮ ВОВКОМ «ДЕРЖАВНИМИ ЗАВДАННЯМИ»

Ексзаступник голови Служби безпеки України Дмитро Нескоромний розповів, що часто відвідував та тісно спілкувався з головою Окружного адмінсуду Києва Павлом Вовком через «державні завдання» від керівництва країни.

Про це він сказав у інтерв’ю нашій редакції «Прослуховування суддів було завданням від Порошенка» — СБУшник-втікач відповів на запитання «Слідства.Інфо».

«Ми (СБУ — ред.) завжди супроводжували резонансні справи в інтересах держави, а тоді державою був ПОП (Петро Олексійович Порошенко — ред.). Мені ставилося завдання не допустити прийняття рішення судом щодо тарифів за позовом ЮВТ (Юлія Володимирівна Тимошенко — ред.), а також питання «Привату» і інші», — зазначив Дмитро Нескоромний.

Утім, попри «виконання державних завдань» Нескоромним, Окружний адмінсуд Києва все ж ухвалив згадані вище рішення. У березні 2019 року ОАСК виніс рішення на користь команди Юлії Тимошенко щодо ціни на газ та формування тарифів, яке політикиня активно використовувала під час президентської кампанії. А у травні 2019-го року цей суд також визнав націоналізацію «ПриватБанку» незаконною.

Окрім цього, за словами Дмитра Нескоромного, Служба безпеки України також встановила засоби прослуховування в кабінеті голови ОАСК Павла Вовка. Екссиловик назвав це «оперативною, але не санкціонованою» розробкою: «Основне завдання: контролювати суди, але не з метою викриття або кримінального переслідування, а щоб тримати в підвішеному стані, щоб схилити суддів до виконання завдань, які ставив ПОП (Петро Олексійович Порошенко — ред.) і його оточення».

Нагадаємо, влітку минулого року «Слідство.Інфо» отримало сотні годин секретних розмов з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. Редакція кілька місяців опрацьовувала записи, які переважно стосувалися резонансних політичних процесів в країні.

На «плівках» також фігурував і Дмитро Нескоромний. Із записів випливає, що саме він організовував на прохання Павла Вовка перевірку кабінетів на наявність прослуховуючих пристроїв — голова суду небезпідставно вважав, що за ним велося стеження. Сам Нескоромний підтвердив нашій редакції цей факт, але назвав це «елементом оперативної комбінації».

«І якраз під час цієї перевірки ми встановили додаткове обладнання, щоб прослуховувати вже всі приміщення суду, які нас цікавлять. Це було завдання ПОП (Петро Олексійович Порошенко — ред.), я не міг не послухатися», — розповів ексзаступник голови СБУ.

Щоб дізнатися роль Нескоромного у встановленні «прослушки» в кабінеті голови ОАСК, «Слідство.Інфо» звернулося до Національного антикорупційного бюро України, яке розслідує діяльність Павла Вовка та його колег. Та у відомстві нам повідомили, що офіційно ані Дмитро Нескоромний, ані інші співробітники СБУ до спецоперації не залучалися.

Нагадаємо, ексзаступника голови СБУ Дмитра Нескоромного підозрюють у замовленні вбивства свого колишнього колеги — начальника управління внутрішньої безпеки відомства Андрія Наумова. Вже півтора місяці Нескоромний переховується від слідства за кордоном.

About Author