Пт. Кві 26th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Пул наближених до запорізьких БПП-шників фірм та ФОПів через розіграші та без конкурсу натендерив 70 мільйонів

Група з 11 фірм та 4 підприємців за чотири роки отримала в Запоріжжі держзамовлень на ремонти на суму в понад 69 млн грн. Більша частина підрядів – у структурі Запорізької міськради, з депутатами якої представники групи мають тісні зв’язки.

Про це йдеться в розслідуванні Вадима Коршенка для Bihus.Info в рамках проєкту “Лабораторія викриттів 2.0”.

У 2016 році на Запорізькому ринку держзакупівель з’явився новий гравець – ТОВ “Іоліт”. Фірма майже одразу почала отримувати мільйонні підряди, але тендери при цьому проходили зі скандалами: то “Іоліт” починав роботи ще до укладання угоди, то ціна робіт роздувалася за рахунок додаткових робіт на вже виконані роботи.

Зрештою, за чотири роки навколо “Іоліту” утворилося ціле кубло пов’язаних фірм та підприємців. Загалом група розіграла між собою закупівель на 26,38 млн грн. і ще на 43,15 млн грн. акумулювала замовлень взагалі без проведення конкурсних процедур.

Регулярне тендерне везіння групи, за даними журналістів, може бути пов’язане із тим, що група має тісні зв’язки із депутатами Запорізької міської ради від “Європейської Солідарності”  – Олександром Константиновим та Ольгою Ревчук. Після їх “заходу” у міську раду група і почала вигравати тендери.

Пов’язаність фірм та підприємців окрім традиційних і таких випадках спільних засновників/керівників/адреси – цього разу видали розгалужені родинні зв’язки, цілий пул спільних робітників від бухгалтера до сторожа, а також один дуже поганий принтер. Детальніше про зв’язки цих підприємців та фірм з депутатами Запорізької міськради можна прочитати тут. 

About Author