Пт. Бер 29th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Скільки коштує активізм?

У післяреволюційний період в Україні з’явилась нова гарно оплачувана професія – «активізм». Не слід його плутати із справжніми активістами, які боряться за чи то проти забудовників в своєму мікрорайоні чи з корупціонерами на посадах. Але є і інші, «кишенькові активісти», які зранку до ночі бігають із прапорами, кричать: «Зрада», «Корупція», «Реванш». А на після офіційної частини протесту підходять до тих проти кого протестували і пропонують домовитись, «порєшать», «Утрясти». Зазвичай це відбувається на тих самих будівництвах, чи в інших секторах економіки, де і замовник акції і той хто від акції потерпає має достатню кількість готівки.

Але це перший рівень «активізму», який хоча і оплачується, але вимагає від «працівників» постійного руху і власної участі у горлопанстві та штовханині. А є вищій рівень – це коли активісти під благочинним  приводом створюють цілі союзи, федерації, та асоціації тощо, в які вступають зазвичай щири люди, але потім цих людей використовують лише для досягнення особистих цілей керівників таких спілок.

Ми вже не раз писали про «агентську» корупцію в морській галузі. Де розповідали про те, як не добросовісні агенти наживаються на моряках надаючи їм посередницькі послуги. Схема працює просто чиновники не роблять нічого, якщо «посередник» не приніс гроші від конкретного моряка. І морякам постійно пояснюють, що нічого не вийде, бо всюди корупція, тож давайте гроші нам і ми вирішимо всі питання.

Зараз посередники створили Ukrainian Seafarers Union, яка за задумом має захистити права моряків. І достатня кількість людей з активною громадянською позицією туди вступають, адже корупція в морській галузі дійсно є, і з нею треба боротись. Але якщо придивитись до персоналій, які цю Асоціацію очолюють і фінансують, то виникає дуже багато питань, а чи розуміють моряки, хто і як їх використовує. Христина Король та її куратори фігурували  не в одному журналіському розслідуванні, як особи, які дотичні до корупції в морській галузі. Якщо придивитись до USU складається враження ніби вовки організували спілку вівць по боротьбі з людиною, яка їх стриже.

USU під керівництвом Х.Король активно допомагали Міністерству інфраструктури України розробляти Наказ №201 «Про внесення змін до нормативно-правових актів Міністерства транспорту та зв’язку України та Міністерства інфраструктури України», який скасовував екзамени для моряків. Задекларована ідея наказу – знищити екзамени, як корупційну годівничку. По суті Наказ № 201 виявився на стільки юридично безграмотним, що його навіть не встигли опублікувати, як Адміністративний суд зупинив його дію.

Дуже схоже, що або Міністерство інфраструктури України та USU не має фахівців, які б могли розробити нормальні зміни в Наказ, або відбувається лише показуха метою якою є подальше заробляння «агентів» на моряках.

У найближчий час ми сподіваємось отримати коментарі від представників МінІнфраструктури та USU і продовжити серію статей про корупцію «агентів» у морській галузі.

About Author