Вт. Бер 19th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Співпрацювали з країною-агресором: СБУ провела серію обшуків у офісах групи «Трансшип»

Діяльність в окупованому Криму, буксири під прапором Росії на Одещині та зміна маршрутів суден із Туреччини до російського порту: як український морський магнат працює на країну-агресора? Кілька місяців тому СБУ провела масштабні обшуки в офісах компанії групи «Трансшип». Нові подробиці справи й факти біографії власника компаній Андрія Іванова – у масштабному розслідуванні Артема Поліковського.

Штаб-квартира групи компаній «Трансшип» займає цілий квартал у центрі Одеси. Це підприємство, яке здійснює перевалку вантажів, надає послуги буксирів та супроводжує судна, які не заходять до портів. Компанії групи працюють в Одеській та Миколаївській областях, на території Автономної республіки Крим та у самій Росії. Вони налічують майже сотню одиниць власного флоту – це крани, буксири, перевантажувальні комплекси та фідерні судна.

Власником та бенефіціаром цих компаній є досить одіозна персона – Андрій Ігорьович Іванов. Команда «СтопКору» вже неодноразово у своїх матеріалах розкривала біографію українсько-російського морського мільйонера.

ivanov
Андрій Іванов – засновник групи компаній “Трансшип” Фото: СтопКор

Нагадаємо, в часи перебудови й розпаду Радянського Союзу пан Іванов працював заступником начальника порту «Усть-Дунайськ», фінансовим директором Чорноморського морського пароплавства, генеральним директором ВАТ «Трансбункер-Південь», був організатором низки підприємств морського бізнесу з реєстрацією в Україні, Росії та офшорах. У фокус його бізнес-інтересів по черзі потрапляють бункерування суден в українських портах, рейдова перевалка, а також суднобудівні заводи в Ізмаїлі та Керчі.

В останній рік Іванова та його групу компаній «Трансшип» найчастіше згадували в контексті підйому танкера «Delfi», який викинуло на один із центральних пляжів Одеси.

Tanker2
Затонулий танкер «Delfi» Фото: СтопКор

Саме його компанія забезпечувала підйом з мілини та транспортування раніше контрабандного судна. Саме так, стверджують інсайдери, наш герой отримав хоча й короткочасний, але імунітет, який забезпечував міністр інфраструктури Владислав Криклій. Адже навіть цю операцію виконували буксири «Diamond N» і «Topaz N», що належать через офшорну компанію з Гонконгу Новоросійському торговому порту.

Але все змінилося в середині січня 2021 року, коли Служба безпеки України провела масштабні слідчі дії та обшуки в офісах компанії «Трансшип» і на вищезгаданих російських буксирах «Diamond N» і «Topaz N», які на той момент базувалися в Чорноморському порту.

І хоча Андрій Іванов уже традиційно заявив про замовний характер дій спецслужб, але вже в ніч з 20 на 21 лютого ці буксири, оформляючи відхід за маршрутом Одеса (Україна) – Тузла (Туреччина), відхиляються від курсу та йдуть у порт Новоросійськ, де прямо зараз, власне, у себе вдома, і перебувають. Це підтверджує інформація на сайті з трекінгу суден.Читати

About Author