Пт. Кві 19th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Старі-легендарні та новачки з “чиновницькими традиціями”: хто пройшов у Львівську облраду

Вибори закінчилися, пристрасті вляглися, тож час знайомитися із новим скликанням Львівської обласної ради. Там нині 84 депутати і приділити увагу кожному складно. Тож, розповімо лише про найцікавіших. 
“Євросолідарність”

Найбільше депутатів до облради завела “Європейська солідарність”. Від політсили обралися як новачки, так і добре відомі “старожили”.  Наприклад, депутатом став ексголовний тюремник Львівської області Михайло Дзюдзь. У березні його колишній шеф – міністр юстиції Денис Малюська – в своєму дописі на Фейсбуці назвав “феєричним мужиком”. Чому? Бо в останній робочий день, ще й після наради про хабарі, Дзюдзя затримали на…хабарі. Вже на наступний день майно – гаражний бокс, земельні ділянки, маєток і одразу три квартири – Дзюдзь переписав на доньку.

Коментувати зараз цю історію Михайло Дзюдзь не захотів: “Я не пам’ятаю такого…Не буду я зараз з вами говорити. В нас є інші питання”. 

Що з екстюремником було далі? Застава, черга з готових взяти на поруки і…Ну все, тепер Дзюдзь депутат обласної ради. 

Депутатом став і Володимир Доманський – селищний голова Брюхович (такий собі аналог Кончі-Заспи під Києвом). За інформацією ЗМІ у Доманського восени правоохоронці проводили обшуки нібито по справі щодо розкрадання земель Міноборони у Брюховичах. 

Також в облраду пройшов Михайло Гичка. Він є багаторічним депутатом, а ще –  сватом екснардепа Богдана Дубневича (взагалі зв’язків з братами Дубневичами, що відомі і депутатством у Верховній Раді, і скандалами, пов’язаними з бізнесом, в новій обласній раді ми знайшли чимало і не лише в “Європейській солідарності”) і керівником Львівської обласної клінічної лікарні.

Фото з соціальних мереж 

Скандалів у головлікаря-Гички було чимало. Так, наприклад, цьогоріч директор великої фармацевтичної компанії звинуватив Гичку у вимаганні відкатів на закупівлі ліків. За словами керівника фамфірми йшлося про 30 мільйонів щорічно. 

Також від “Євросолідарності” пройшли ексголова облради Олександр Ганущин, який раніше був помічником Ярослава Дубневича і Катерина Кеньо – теж експомічниця, яка досі їздить на автомобілі від корпорації “КРТ” з орбіти братів Дубневичів.

Другий вагомий центр впливу у обласній “Євросолідарності” – бізнесмен Григорій Козловський. Нині він очолив комісію з інженерного, житлово-комунального господарства в облраді. Взагалі ж інформації про Козловського суттєво більше, ніж можна вмістити в один текст. Тут і Винниківська тютюнова фабрика, і історії з комунальними ринками, будівництвом та пам’ятками архітектури.

Цікаво, що відомий львівський бізнесмен минулоріч на батьках заробив під 100 мільйонів гривень – його матір нібито купила у Козловського землю у курортній Східниці. Взагалі з майном у Козловського та родини, схоже, все в порядку. З останнього і теж цікавого – 5 маєтків і 12 земельних ділянок у селі Підберізці біля Львова у самого бізнесмена, дружини та двох молодших доньок.

А ще – три незадекларовані квартири на вулиці Лінкольна.

В облраду разом із Козловським пройшов і син його бізнес-партнера Віталій Свіщов, і колишній працівник Винниківської фабрики та міський голова Винник Володимир Квурт.

“Слуга народу”

Очолив список Максим Козицький. Довго презентувати очільника Львівщини ми не будемо, бо про мамину квартиру, татову машину, будинок на березі озера і купу офшорних компаній ми розповідали в окремій історії влітку. Кумедно, але та історія значною мірою вдалась завдяки інстаграм-відкритості доньки Козицького, яка нині продовжує записувати короткі відео, наприклад, з сімейного відпочинку, але при цьому додає, що не може розповідати, де цей відпочинок проходить, бо “журналісти можуть знайти координати”.

Фото з соціальних мереж

Не менше кумедно й те, що при цьому апартаменти, будинки і парк розваг, що потрапили на відео доньки депутата підказують, що передвиборча відпустка Козицьких проходила у 5-ти зірковому “Vogue Hotel” у Туреччині. 

Під брендом “Команда Козицького” пройшов до облради і начальник Академії сухопутних військ Павло Ткачук. Про його маєток ще в 2016-му розповідали наші колеги зі “Слідства.Інфо”. Якщо коротко, то генерал-лейтенант із офіційною зарплатнею у приблизно 200 тисяч гривень на рік не декларував цей (і ще один) будинок та позашляховик. Формально все тоді було записано на сестру і 88-річну тещу. 

Нині один з маєтків продають. Відтак можна сповна оцінити ці 650 квадратів розкоші зсередини. 

“Самопоміч”

Тут плюс-мінус все зрозуміло, бо партія зібрала у облраді посадовців з Ратуші і не чужих для мера Андрія Садового людей. Зупинитись у “Самопомочі” можна на Інні Свистун, яка управляє комунальним майном Львова. Нині прокурори підозрюють жінку у службовій недбалості. Начебто вона здавала в оренду міське майно за заниженими цінами. Хоча Свистун має свою версію цих подій: “Справа ця є діло рук одіозних олігархів, які в такий спосіб вирішили, напевно на мене чинити якийсь тиск. Прокуратура вручила мені підозру, яка і на сьогодні є безпідставна. На сьогодні засідання у судових справах вже йдуть до кінця”.Ну а ще  Свистун володіє майном спільно із дружиною вже згаданого Ярослава Дубневича. Жінка каже – це випадково так трапилось.

Ще від партії Садового пройшов екс-депутат Дрогобицької міської ради Сергій Оленич, який цікавий тим, що з року в рік в його декларації не з’являється ніякого майна. Чому? Бо все воно записане на тестя. 

“Батьківщина” 

Знайомство з цією політсилою в облраді можна почати з Євгенія Гірника. Донедавна Гірник – науковець і підприємець, а тепер – перший заступник голови обласної ради. Родина Гірника – підприємці, при цьому не лише батьки, але й 79-річна бабуся. Вона і продукти різним установам постачала і девелоперську компанію будувала. 

“Ну воно так історично склалося. Коли бабця мала можливість займатися фізично, то вона мала до цього справи. Вона нещодавно померла. А правонаступниками цього бізнесу ми стали, дальше займаємося” – пояснив Гірник. 

Леонід Цибуля – депутат і головлікар Радехівської районної лікарні. Відомий тим, що не так давно не виплатив п’ятьом медикам обіцяних надбавок, але каже – більше цього не повториться: “Наша установа ще не мала підписаного пакету з Національною службою про надання допомоги мобільними бригадами. Відповідно працівникам мобільних бригад платили з свого фонду, а не з пакету”.

Хто ще у раді? “Свободівка” Ірина Сех, яка після Майдану керувала Львівщиною і одночасно була нардепкою, але запам’яталася тим, що показувала свої закордонні паспорти і ледь не порізала шубу перед журналістами, бо активісти їй закидали купівлю вбрання під час шопінг-туру в Австрії.

Ну а ще Ірина Сех, схоже, страждає типовою для депутатів і чиновників деклафобією. Вона не декларувала будинку, в якому жила. А не декларувала, як і її донька нині, бо попри те, що родина в будинку живе, будинок у експлуатацію досі нібито не введений.

Фото з соціальних мереж 

“За Майбутнє” 

Зосереджуватися на суто олігархічному проєкті довго не будемо, бо про партію загалом вже чимало розповідали наші колеги. Цікаво лише, що тут теж є слід згаданих Дубневичів. Депутатом від цієї політсили хотів стати сам Ярослав, але в результаті від мандату відмовився. Зате депутатом став працівник родинного благодійного фонду Дубневичів Володимир Саган. Тож, без Дубневичів і тут не обійшлося.

Підсумок. 84 депутати, 9 політичних партій. Дубневичі, Дубневичі, Дубневичі, Козловський, розсип старих і легендарних, підозри, звинувачення, скандали. Сумно не буде. 

About Author