Чт. Бер 28th, 2024

Спецкор

Головні новини України

СУДДЮ, ЯКИЙ ПРОДАВ ЖИТЛО У 5 РАЗІВ ДЕШЕВШЕ РИНКУ Й ВІДВІДУВАВ КРАЇНУ-АГРЕСОРА, ПРИЗНАЧАТЬ ДОВІЧНО

Вища рада правосуддя рекомендувала призначити на довічний термін чотирьох суддів. Трьох із них Громадська рада доброчесності (ГРД) раніше називала недоброчесними: вони не дотримувались правил декларування майна та доходів, публікували рішення російською мовою та після початку війни на Донбасі й окупації Криму неодноразово відвідували країну-агресора.

Про їхнє призначення у ВРП повідомили сьогодні, 17 грудня.

Тепер указ про призначення суддів протягом 30 днів повинен підписати президент.

Зокрема, на посаду судді Господарського суду Харківської області призначили Олега Дзюбу. У висновку про невідповідність Дзюбою критеріїв доброчесності члени ГРД зазначили, що він у 2014 році не задекларував земельну ділянку дружини, а у 2015 та 2016 роках — її квартиру.

Окрім цього, у 2014 році Дзюба з дружиною придбали шість квартир, які в наступні два роки продали загалом за майже 670 тисяч гривень. Водночас, схожу нерухомість, як встановили в ГРД, продавали у понад п’ять разів дорожче.

Також упродовж 2014-2015 років, після початку війни на Донбасі, суддя щонайменше чотири рази відвідував Російську Федерацію. А після того, як Україна закрила пряме повітряне сполучення з Росією, він тричі літав до Мінська. Білоруське місто, зазначили в Громадській раді доброчесності, могло стати місцем пересадки на інший рейс до Росії. Також регулярні поїздки здійснювали дружина й батьки Олега Дзюби. При цьому як зазначили в Громадській раді доброчесності, ані майна, ані близьких родичів у судді в Росії немає.

Призначили довічно також і Тімура Короткова в Корабельний райсуд Миколаєва. Він упродовж 2012-2014 років ухвалив близько сотні рішень російською мовою — попри те, що з 2012 року усі процесуальні документи мають бути складені виключно державною мовою. Також, як і Дзюба, Коротков виїжджав у країну-агресора. У липні 2017 року він відвідував Москву.

Третім новопризначеним суддею, який раніше отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності, став Олег Павлусь із Любомильського райсуду Волинської області. Він не декларував квартиру, яка з 2010 року частково належить дружині. Також у 2011 році він видав довіреність на дві свої автівки строком на три роки, а у 2013 році — ще на одну з них на 1 рік. Відтак, у 2014 році строк цих довіронестей закінчився. Водночас, жодну з них Павлусь у своїй декларації не вказав.

Нагадаємо, на початку грудня Вища рада правосуддя так само рекомендувала призначити на довічний термін вісьмох суддів, які під час оцінювання отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності. Ще один суддя кваліфоцінювання взагалі не проходив та буквально кількома днями раніше був обвинуваченим через рішення проти учасників Революції Гідності.

About Author