Чт. Бер 28th, 2024

Спецкор

Головні новини України

«ТРЕБА ЗАПИСУВАТИСЯ НА БЛАГОСЛОВЕННЯ ДО ОНУФРІЯ»: ЯК ОАСК УХВАЛЮВАВ РІШЕННЯ В ІНТЕРЕСАХ ПРОРОСІЙСЬКОЇ ЦЕРКВИ

Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк їздив до предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) Онуфрія за благословенням, після того, як ОАСК прийняв рішення в інтересах цієї релігійної організації. Про це йдеться в другій частині фільму «Нарадча кімната», який презентувало «Слідство.Інфо».

Наприкінці 2018 року парламент ухвалив закон, за яким Українська православна церква (Московського патріархату) мала перейменуватися — зокрема, вказати в назві  приналежність до Російської православної церкви. Аби парафіяни храмів знали, що ця організація пов’язана з країною-агресором. Верховна Рада прийняла таке рішення у зв’язку з отриманням Україною Томосу та утворенням власної православної церкви. УПЦ (МП) тоді заявила про політичні переслідування і звернулася до Окружного адмінсуду Києва.

Релігійна організація просила скасувати наказ Міністерства культури України, який зобов’язував їх змінити назву. 22 квітня 2019 року ОАСК прийняв проміжне, але важливе для церкви рішення. Суд заблокував перейменування УПЦ (МП) до остаточного вирішення цього питання в судах. На наступний день, як свідчать записи з кабінету голови суду, Павло Вовк почав планувати візит до предстоятеля Церкви Онуфрія, аби отримати від нього благословення.

«Чуєш, через кого до Онуфрія сходимо? Важливу ж справу для церкви зробили…», — обговорював телефоном Вовк організаційні питання. А його колега навіть припускав, що предстоятель церкви може дати їм «медаль».

Як свідчать записи, 24 квітня 2019 року Вовк разом із колегами поїхав на зустріч до митрополита Онуфрія. Примітно, що аудієнція  відбувалася в робочий час суддів. Журналісти  також дізналися, що це був не перший візит голови ОАСК до очільника проросійської церкви. Павло Вовк хвалився, що зустрічі з митрополитом Онуфрієм мав і раніше. «Він навіть 100 грам наливав, якісь там канапки… Приємний такий дядько», — ділився спогадами з колегами суддя.

З розмов, які відбувалися в кабінеті голови суду, також стало відомо, що деякі судді ОАСК різко негативно ставилися до отримання Україною Томосу. Зокрема, суддя Руслан Арсірій ділився з Вовком враженням від поїздки на гору Афон, яка є відомою православною святинею. Та обурювався, що там підтримують утворення в Україні власної церкви. «Ми там ледь не посварилися з екскурсоводом», — розказував Арсірій.

Коментувати поїздку до митрополита Онуфрія та можливий конфлікт інтересів Павло Вовк відмовився.

Прослуховування там встановили детективи Національного антикорупційного бюро напередодні останніх президентських виборів — усі зустрічі та обговорення відбувалися на тлі боротьби за крісло глави держави між Петром Порошенком та Володимиром Зеленським та після обрання другого Президентом України.

Розмови, які отримало «Слідство.Інфо» з власних джерел, ще ніколи не публікувалися. У них ідеться, зокрема, про контакти суддів із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, високопоставленим прокурором Романом Говдою, а також про спроби уникнути звільнення й наміри ухвалити те чи інше судове рішення на основі особистих мотивів. Переглянути першу частину «Нарадчої кімнати» можна на YouTube-каналі «Слідства.Інфо».

Суд особливого значення

Окружний адмінсуд Києва займає особливе місце в українській владі, оскільки вирішує суперечки, що стосуються центральних її органів. До ОАСК звертаються і топ-посадовці, й впливові бізнесмени. На суддів та голову ОАСК не раз надходили скарги до Вищої раду правосуддя — органу суддівського самоврядування, який виконує також функції дисциплінарного контролю. Суддя Євгеній Аблов навіть був відсторонений від посади — однак невдовзі повернувся до справ.

Торік і цього літа Національне антикорупційне бюро України оприлюднило аудіозаписи, де голоси, схожі на голоси Вовка, Аблова, Погрібніченка та інших співрозмовників вирішують, як вплинути на кадровий склад Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, як приймати рішення в інтересах потрібних людей в обмін на «спонсорство» і які справи порушувати самотужки — щоб здійснювати вплив на державу. Детально ці процеси описано в нашій статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

В українському суспільстві вже неодноразово піднімалось питання про ліквідацію чи реформування ОАСКу. Петиція із закликом розпустити скандальний суд набрала на сайті Президента України необхідні для розгляду ним 25 тисяч голосів. Президент у відповідь «доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя».

About Author