Пт. Бер 29th, 2024

Спецкор

Головні новини України

У ЄС наголошують, що оплата газу в рублях буде порушенням санкцій

У Євросоюзі попереджають, що оплата газу в рублях за запропонованим Кремлем механізмом стане порушенням санкцій проти Москви.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на слова речника ЄС Еріка Маммера.

Механізм, який Кремль схвалив наприкінці березня, вимагає від компаній наявності двох рахунків, у євро та рублях, в російському Газпромбанку. Наразі ж більшість країн сплачують за газ в євро через рахунки у швейцарській “дочці” Газпромбанку.

“Виконання указу (Путіна – ЕП) є порушенням санкцій”, – заявив на щоденному брифінгу для ЗМІ у четвер речник Європейської комісії Ерік Мамер. 

“Якщо компанії платять в євро, вони не порушують санкцій”, – сказав представник ЄС. Водночас, наголосив він, “ми не можемо погодитися з тим, що компанії зобов’язані відкривати другий рахунок у рублях і що платіж буде завершеним лише тоді, коли його переведено в рублі”.

Євросоюз вважає, що проведення газових угод у рублях, як того вимагав Путін, означатиме залучення до операцій Центрального банку Росії, що порушить санкції, накладені на російську фінансову систему.

За словами чиновника ЄС, таким чином Кремль хоче, аби європейські компанії самостійно обходили санкції проти центробанку РФ.

About Author