Вт. Кві 16th, 2024

Спецкор

Головні новини України

ФІГУРАНТ ВИКРАДЕННЯ ЕКССУДДІ ЧАУСА ВИКОРИСТОВУВАВ В МОЛДОВІ ОРЕНДОВАНЕ АВТО З «МАЯЧКОМ»

Молдовська поліція встановила маршрут одного з фігурантів викрадення Чауса по GPS-трекеру на орендованому авто.

Один з українців, якого молдовська поліція перевіряє на причетність до викрадення екссудді Миколи Чауса, використовував в Кишиневі орендоване авто з GPS–трекером. Саме завдяки цьому правоохоронці встановили його маршрут руху містом.

Про це йдеться в новому спільному матеріалі «Слідства.Інфо» та RISE Moldova.

Мова йде про громадянина України Юрія Коваленка, який, за даними журналістів, має стосунок до Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони. Зокрема, у 2018 році місцем свого проживання він вказував офіційну адресу ГУР. Згідно з документами, які є в розпорядженні редакції, чоловік заїхав до Молдови в середині березня цього року.

Він оселився в одному з готелів Кишинева. А 17 березня орендував автомобіль — червоний Hyundai. Але, ймовірно, не врахував той факт, що в орендованій машині був встановлений GPS-трекер — пристрій, який фіксує всі пересування авто. Загалом, це звичайна практика для цього бізнесу.

Саме завдяки цьому правоохоронці встановили маршрут руху  Юрія Коваленка столицею Молдови. Зокрема, за даними поліції, орендований ним автомобіль кілька разів їздив до будинку, де жив Микола Чаус. Все це відбувалося напередодні викрадення екссудді.

Юрій Коваленко залишив Молдову 21 березня, але вже за 3 дні повернувся. За даними молдовської поліції, під час другого візиту в Кишинів він також використовував орендоване авто.

Залишив чоловік Молдову в день викрадення Миколи Чауса – 3 квітня. Спочатку з країни через пункт пропуску Отач виїхала посольська автівка, на якій, за версією слідства, вивозили екссуддю. А вже за кілька хвилин пішки кордон перетнув і Юрій Коваленко разом з іншим українцем.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», до викрадення екссудді можуть бути причетні люди, пов’язані з українськими розвідувальними та правоохоронними органами. Також у цій історії ми простежили ознаки таємної спецоперації, оскільки дехто з фігурантів нашого розслідування міг використовувати підробні документи для перетину кордону. У розмовах з журналістами принаймні двоє з них підтвердили, що перебували у ці дні у Молдові.

About Author