Вт. Кві 16th, 2024

Спецкор

Головні новини України

ЧЛЕНИ ВРП ОТРИМАЛИ $50 ТИСЯЧ ЗА НЕПРИТЯГНЕННЯ СУДДІ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЧЕРЕЗ СПРАВУ ЗЛОЧЕВСЬКОГО — НАБУ

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) оприлюднило листування, яке може свідчити про те, що певні члени Вищої ради правосуддя (ВРП) отримали 50 тисяч доларів хабаря за непритягнення судді Солом’янського райсуду Києва Марії Зелінської до дисциплінарної відповідальності. Остання ухвалила рішення, яким обмежила детективам НАБУ до 2 місяців термін розслідування справи міністра екології часів Януковича — Миколи Злочевського.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з повідомлення на офіційному сайті НАБУ, а також листування, яке оприлюднив правоохоронний орган.

Як зауважують у НАБУ, суддя Солом’янського райсуду Києва в серпні 2018 року ухвалила рішення, яким до двох місяців обмежила детективам термін розслідування справи щодо незаконних дій посадовців Мінекології часів Миколи Злочевського при видачі спецдозволів на користування надрами. Як пише видання «Слово і діло», ідеться про суддю Марію Зелінську.

Згодом НАБУ звернулося до Вищої ради правосуддя зі скаргою на дії судді Зелінської. Проте 10 червня цього року ВРП відмовила у притягненні судді до дисциплінарної відповідальності.

Як зауважують детективи, в межах розслідування одного з кримінальних проваджень вони отримали доступ до листування, яке може підтверджувати, що члени ВРП отримали 50 тисяч доларів за непритягнення Марії Зелінської до відповідальності.

Детективи з посиланням на листування зауважують, що суддя, ймовірно, звернулася за допомогою у вирішенні цього питання до адвокатів.

«Судячи з матеріалів листування, проблему вирішили шляхом надання певним особам у складі ВРП неправомірної вигоди у 50 тисяч доларів, з яких 20 тисяч доларів передали адвокати, 30 тисяч доларів — суддя», — зауважують у НАБУ.

Також серед матеріалів листування детективи виявили документ, у якому вказувалося на необхідність непритягнення судді Зелінської до відповідальності. Він був надісланий 25 березня 2020 року — за 2,5 місяця до ухвалення аналогічного за змістом рішення ВРП. Це, на думку детективів, «може свідчити про узгодження дій ВРП з особами, наближеними до ексміністра екології».

About Author