Пт. Кві 26th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Шарій фігурує в розслідуванні міжнародної організації Bellingcat через підтримку версії ГРУ навколо процесу MH17

Розслідувачі з Bellingcat з’ясували, що блог, в якому Шарій звинувачує Службу безпеки України у фальсифікації записів розмов терористів, з’явився в мережі через 17 днів після того, як бойовик Бєзлєр надіслав частини досьє офіцеру ГРУ Ільчєнку.

В своєму розслідуванні Bellingcat досліджують розмови бойовиків і можливі причини виведення Бєзлера з процесу у суді Нідерландів. А також показують, як Шарій маніпулює даними, звинувачуючи СБУ у фальсифікаціях записів розмов терористів. Зокрема, Шарій стверджує, що записи були сфальсифіковані, аргументуючи тим, що бойовики говорили про збиття іншого літака (“сушки”). Хоча з інших записів, наявних у відкритих джерелах, зрозуміло, що терористи не одразу зрозуміли, який саме літак збили і отже їхні припущення щодо збиття “сушки” аж ніяк не можуть бути доказом фальсифікацій.

Більше того, Bellingcat проаналізували іншу частину розмови фігурантів справи і дійшли висновку, що дату не було змінено (мова йшла про обстріли певної території, які активізувались саме 17 липня). Шарій цю частину чомусь вирізав, пізніше заявивши, що це здалося йому “незначною інформацією”. Колеги з Bellingcat також звертають увагу на те, що відеоблог Шарія з’явився в мережі лише через 17 днів після того, як бойовик Бєзлєр надіслав ці матеріали електронною поштою офіцеру ГРУ Ільчєнку.

Bihus.Info публікує переклад частини розслідування Bellingcat, в якій йдеться про Шарія. А повну версію розслідування можна прочитати на їхньому сайті. 

“10 серпня 2020 року український влогер/журналіст та опозиційний діяч Анатолій Шарій, відомий своїми прокремлівськими поглядами, відтворив фрагменти довшої версії розмови Гєраніна у своєму відеоблозі. Шарій повірив Бєзлєру на слово, що дзвінок відбувся іншого дня, а також заявив, що СБУ сфальсифікувала їхні свідчення, навмисно видаливши важливі частини повної розмови. Він стверджує, що файли йому надіслали анонімно, але припустив, що це була СБУ. Однак, можливо, показово, що цей відеоблог з’явився в мережі лише через 17 днів після того, як Бєзлєр надіслав електронною поштою частини саме цього досьє офіцеру ГРУ Ільчєнку.

Ми помітили, що Шарій теж не відтворив повний запис. Хоча Бєзлєр отримав і переслав повну версію запису, у версії Шарія відсутні важливі фрагменти, що містять важливі підказки, які свідчать про те, що запис взагалі не був редагований.

Повна версія записів показує, що лише невелика частина розмови, а саме її початок, насправді стосується падіння літака, тоді як єдиною новою публічною інформацією є те, що Бєзлєр стверджував, що був збитий реактивний літак Сухой (“Сушка”) 

Бєзлєр: Так, Васілій Ніколаєвіч.

Гєранін: Ігоре, скажи мені, ну що там, визначилися з цим … з двохсотим?

Бєзлєр: Так, тягнуть його вже в Крим, все нормально.

Гєранін: Так, а то я тут народ вже підняв, блін.

Бєзлєр: Щойно збили літак. Група Мінера. За Єнакієве впав. Зараз поїхали…

Гєранін: Льотчики, де льотчики?

Бєзлєр: …поїхали шукати і фотографувати збитий літак. Димить…

Гєранін: Скільки хвилин назад?

Бєзлєр: Ну, 30 хвилин тому десь.

Гєранін: Десь півгодини тому, так? А який? Сушку знову?

Бєзлєр: Так, сушку.

Шарій стверджував, що СБУ свідомо пропустила частину про “Сушку”, оскільки в ній видно, що Безлер не говорив про збиття пасажирського лайнера. Однак це твердження є необґрунтованим. З початку судового процесу сторона обвинувачення підтримувала сценарій, згідно з яким зловмисники помилково прийняли пасажирський лайнер за український військовий літак, про що свідчать перехоплені аудіо, які показали, що офіцери ГРУ “ДНР” спочатку також вважали, що їх сторона збила “Сушку”. СБУ також не приховувала цього від громадськості, оскільки незабаром після збиття MH17 вона опублікувала один із цих записів (дзвінок між Сєргєєм “Хмурим” Дубінскім та Сєргєєм “Боцманом” Поваляєвим). Крім того, невідредаговані версії всіх цих дзвінків були серед приблизно 150 000 перехоплень телефонних дзвінків, які Київ надав Об’єднаній слідчій групі, демонструючи, що вони готові готові прозоро надавати усі докази.

Відразу після збиття літака, Київ насамперед був зацікавлений показати світові, у чому полягає провина російської сторони, і тому опублікував підбірку швидко знайдених телефонних перехоплень, які, на їхню думку, були пов’язані зі злочином. Ніде не малося на увазі, що YouTube-версії були повними записами, і, оскільки вони були зібрані поспіхом, деякі з них також були погано розшифровані та мали дрібні помилки в доданих описах. Наприклад, у цьому конкретному дзвінку вони додали фотографію, на якій нібито зображений Васілій Гєранін, але це виявилося фотографією когось іншого (який був присутній на заході, який Гєранін також відвідав у 2013 році). В іншому випадку відеоредактор(и) СБУ випадково зазначили однаковий час у двох різних дзвінках у своїх відео на YouTube, це ще одна помилка, яка виникає внаслідок необережності, а не обману. Ці помилки вказують на швидку реакцію на швидкі події, а не на попередньо сплановану змову.

В іншій частині дзвінка Бєзлєр повідомляє Гєраніну, що вони сидять на великому запасі протитанкових керованих ракет українського виробництва “Скіф”, що вони знайшли у захопленому заводі. Гєранін, який телефонує з московського номера, доручає Бєзлєру передати ракети певній групі людей і надіслати йому зразки, щоб вони могли “розібратися”, що з ними робити (фрагмент, який відповідає твердженню СБУ про те, що Бєзлєр координував свої військові дії з ГРУ). Крім того, випадки коли ракети “Скіф” коли-небудь використовувались сепаратистами невідомі, ймовірно, тому що, як сказав Бєзлєр Гєраніну, в ним не було пускової установки цієї системи. Москва також не могла надати їм пускові установки “Скіф”, оскільки ця система, наскільки нам відомо, ніколи не використовувалася російськими збройними силами (на відміну від інших протитанкових ракет, що використовувались сепаратистами).

Випадок захоплення заводу із запасом ракет “Скіф” цікавий, оскільки згідно з рапортами, схоже, що це сталося після 14 червня, що суперечило б твердженню Бєзлєра про те, що дзвінок відбувся того дня. Один відомий рапорт стосувався Донецького казенного заводу хімічних виробів, де зберігалися вибухові речовини та боєприпаси, який захопила “ДНР” 28 червня 2014 року. Через день після захоплення блог “Andrei-bt” повідомив, що на цьому заводі вібувалося “збирання протитанкових керованих ракет із тандемними та осколково-фугасними бойовими частинами РК-2С, РК-2ОФ“, що входять до системи “Скіф”. Бєзлєр сказав те ж саме Гєраніну, що ракети на заводі були „РК-2ИС” (“ИС” замість “С” означає „інертна бойова частина” і використовується для тренувань) та „РК-2ОФ” (тут, здається, Бєзлєр прочитав „O“ як нуль), що може свідчити, що це був той самий запас. Подальша доля ракет невідома, але в наступні місяці Донецький завод був зазнав низки пожеж та масових вибухів (перший з яких, як повідомляється, відбувся 19 серпня 2014 року).

Інша частина розмови свідчить, що СБУ не змінювала дату дзвінка, але, схоже, ця частина була навмисно була пропущена у версії запису Шарія. Це відрізок після розмови про збитий літак:

Гєранін: Десь півгодини тому, так? А який? Сушку знову?

Бєзлєр: Так, сушку. А наші зараз відпрацьовують скупчення техніки під Розівкою. Ось з даху нам передають, там вибухи видно. Зараз, там блок…

Гєранін: Скупчення наше, чи що?

Бєзлєр: Ні, ми відпрацьовуємо, Градами. **ашіть їх, б**…

Гєранін: А-а-а. А там багато техніки?

Бєзлєр: Так, багато.

Гєранін: Ти давай, фотки, ММС, я ж просив, в ММСці скинь мені всю цю х**ню.

Згадана тут Розівка ​​(нині Олександропіль) – це невелике село з кількома сотнями жителів, яке знаходиться рівно в 16 кілометрах на захід від Горлівки на тодішній лінії фронту. Село входило до більшої Розівської сільської ради (нині Олександропільська сільська рада), разом з декільмома навколишніми населеними пунктами. Хоча в Донецькій області були й інші села з назвою Розівка, жодне з них не було на передовій. Крім того, ми вважаємо, що ми також знайшли підірвані мости, на які посилається Бєзлєр. Залізничний шляхопровід поблизу села Новобахмутівка (координати 48.244678, 37.741289) підірвали коли 7 липня 2014 року ним їхав 11-вагонний вантажний поїзд, що призвело до масивної аварії та часткового перекриття головної дороги з Донецька до Слов’янська, та згодом рух транспорту було перенаправлено через сусідню Розівку. Ще один залізничний шляхопровід поблизу Горлівки (координати 48.277672, 38.010358) був підірваний пізно ввечері 15 липня 2014 року, фактично зупинивши весь рух поїздів з Горлівки до Новобахмутівки.

Багато джерел вказують на те, що в районі Розівки вдень та ввечері 17 липня 2014 року дійсно були ракетні обстріли. Під час денного брифінгу 18 липня 2014 року представник української армії Андрій Лисенко згадав Розівку як одну з 19 зон, де напередодні попали під обстріл українські сили. Ці напади також видно з публікацій у соцмережах у прямому ефірі на сторінках місцевої громади в мережі Вконтакті, де жителі району конфлікту регулярно обмінювалися інформацією про вибухи. Наприклад, з 16:32 до 17:15 на сторінці громади місцевих жителів Дзержинська та околиць намагалися виявити причину вибухів в районі Розівки та Горлівки:

О 16:32 Олена з Новгородського (села за 5 км на північний схід від Розівки) запитує, чи хтось ще не чув сильних вибухів. Через хвилину вона каже, що це стосується чотирьох вибухів, і запитує, звідки вони взялися, а о 16:33 вона додала, що це сталося десь в околицях Степної (назва старого радгоспу в п’яти/шести кілометрах на північ від Розівки, а також як альтернативна назва села Суха Балка за три кілометри на північ від Розівки).

О 16:36 Майя з Дзержинську повідомила про вибухи з боку Горлівки, а Микита з Дзержинську повідомив про шість вибухів з боку Новгородського.

О 16:37 Олена каже, що чує вибухи “саме на південь від Новгородського”.

О 16:50 Саша з Новгородського пише про “шість пострілів з дуже великого калібру типу Град або артилерійської гармати”. Через хвилину він повідомляє, що почув ще сім-вісім пострілів із того, що, на його думку, є системою Град. О 16:52 Саша згадує, що вибухи відбулися у районі «Ветерок, Розівка, Верхньоторецьке», а через три хвилини він уточнює, що вибухи були «або на Розівці, Ветерку, чи Степному».

О 17:04 Антон з Горлівки повідомляє, що він перебуває в районі Будівельників Горлівки і що „залпи чути так, ніби вони знаходились за 100 метрів від мене. Горить поле на Широкій Балці чи Степному, я бачу цю ділянку з балкона 🙁 🙁 🙁 ”.

О 17:06 Олеся пише: «Я чітко чую все з Петрівської гори [у Новгородському]. Поодинокі вибухи були з боку Горлівки – тепер пишуть, що літак збили в Торезі [тобто MH17]. І звідки залп [артилерії] прийшов було незрозуміло – ніби як із напрямку Ветерок”.

О 17:15 користувач на сторінці спільноти Авдіївки також запитав про вибухи слуху в районі Новобахмутівки.

Карта, що показує Горлівку, Розівку та інші зазначені місця, а також місцезнаходження двох підірваних залізничних колій. Червона лінія позначає приблизну лінію фронту 17 липня 2014 року, а територія під контролем ДНР/Росії виділена синім кольором.

Хоча деякі місцеві жителі, здається, розгублені щодо того, з якого боку ведеться вогонь, повідомлення, як правило, відповідають опису Бєзлєра про те, що його сили намагалися вразити артилерійськими ракетами “Град” колону української армії поблизу Розівки. Ці снаряди використовуються для ведення залпового вогню з ракетних систем залпового вогню “Град”, які відомі своєю гучністю та неточністю.

Обстріли триватимуть пізніше цього дня:

О 20:42 один із учасників про-ДНР сторінки “Юго-Восток”,  запитує чи хтось чув щось біля “245к” – мікрорайону Блок 245 в Горлівці. Один користувач із Новгородського у відповідь сказав, що він також це чув.

О 20:44 Саша пише “щойно ще раз!!!! !! не менше десяти пострілів” на сторінці для жителів Дзержинська, а згодом уточнює, що постріли, схоже, йдуть з боку Горлівки.

О 21:20 на сторінці спільноти для всього регіону Донбасу з’явилося повідомлення, в якому говориться: «Зараз біля Роз[і]вки (поблизу Очеретино) в районі Ясинувата проходять артилерійські обстріли, чутні кулеметні черги, схоже що ДНР наближається…”.

Згаданий тут мікрорайон Блок 245 знаходиться поруч із згаданим житловим масивом Будівельників, і обидва знаходяться на західній околиці Горлівки. Це свідчить про те, що група Бєзлєра вела запловий вогонь з Градів з розташування поблизу західної околиці Горлівки, недалеко від Горлівського водосховища. Те, що цей район мав стратегічне значення для групи Бєзлєра, також видно із заяви Бєзлєра від 28 вересня 2016 року, в якій він оскаржив висновок Об’єднаної слідчої групи про те, що транспорт “Бук” їхав через Єнакієве в день падіння MH17, стверджуючи, що: “через п’ять хвилин після при в’їзду в Єнакієве (моя територія) цей уявний БУК чергував би десь поблизу озера Горлівка”.

Обстріли району Розівки були рідкісною подією, і нам не вдалося знайти звітів або публікацій у соціальних мережах у реальному часі про такі атаки за жодну з попередніх дат, які, як стверджував Бєзлєр, були справжніми датами дзвінка з Гєраніним. Згідно з офіційною часовою міткою, дзвінок відбувся 17 липня о 16:40:10, тобто лише через вісім хвилин після надходження перших повідомлень про обстріл з Граду. Таким чином, немає жодних ознак того, що СБУ сфальсифікувала час і дату цього запису”.

About Author