Сб. Кві 20th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Як СБУ з корупцією боролись

Нещодавно СБУ заявили, що кіберфахівці СБУ запобігли масштабному розкраданню державних коштів на урядовій програмі «Ноутбук – кожному вчителю». «Завдяки скоординованим діям СБУ, Міністерства цифрової трансформації та Міністерства освіти вдалося запобігти збиткам державного бюджету на 300 млн грн.» – додали у відомстві.

 «Окремі особи хотіли забезпечити протиправну змову учасників ІT ринку та заявляли при цьому, що вони нібито уповноважені на це керівництвом Міністерства цифрової трансформації України. СБУ розкрила всі деталі «схеми». Сума афери становила б 30% «відкатів» від субвенції, а це – близько 300 мільйонів гривень. За ці кошти можна було б придбати ще тисячі ноутбуків вчителям”, ‒ заявив начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Давайте заглибимось в цю новину. Щоб довести вчинення злочину або підготовку до нього правоохоронці мали б збирати докази, документувати хід перемовин злочинців, тим паче, коли інформацію отримано на етапі готування до вчинення злочину. Більше того, фігурантами у цьому випадку повинні були бути не лише представники комерційних підприємств, але й держслужбовці, які організовують закупівлю, формують вимоги до учасників, допускають їх до участі, оцінюють пропозиції, адже без їх участі проробити такі дії неможливо. Проте, цього всього показано не було.

До речі, СБУ декларують, що їх кіберфахівці протидіють кіберрозвідкам іноземних держав, займаються боротьбою з кібертероризмом і кібершпигунством, здійснюють контррозвідувальні та оперативно-розшукові заходи, протидіють спробам розхитати ситуацію в країні через різноманітні інформаційні «вкиди». Не зрозуміло, де тут питання постачання та закупівлі техніки для держави, адже злочинами у сфері економічної/господарської діяльності мають займатися НАБУ чи Нацполція, але точно не СБУ.

Також, що важливо – в України централізовано отримати підряд на 1 млрд гривень прості підприємці, не пов’язані з владною верхівкою чи з людьми, які організовують тендер не можливо.

Проте, замість збирання доказів та документування протиправної діяльності СБУ проводить «наради» з учасниками ринку, а це близько 30 ІТ компаній. «Ми розвіяли міф, що дану схему «кришує» Мінцифри, і сказали фірмам відмовитися від злочинних планів, поки не пізно. Ми попередили їх, що «відкати» неприпустимі, і якщо хтось піде на порушення закону, то реакція буде швидкою та жорсткою», ‒ наголосив той же Ілля Вітюк.

За даними мінцифри у рамках освоєння субвенції заплановано придбати 60 562 ноутбуки, тендер оголошено на 58 068 одиниць, середня вартість з ПДВ – 20 021. У цю вартість, відповідно до «Типового переліку комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти» входить і попередньо встановлене ПО, антивірус та офісні програми, а також, такі ноутбуки мають відповідати певним технічним вимогам. При середній вартості в 750$ (20 021 грн), з відкатом в 30%, як кажуть в СБУ виходить що і техніка і ПО разом коштують плюс мінус 500 $ (13 500).

Тоді виникає питання, якщо СБУ та Мінцифри знають про певну «схему» з відкатом в 30%, то чому Мінцифри та Міносвіти просто не змінять вимоги до характеристик ноутбуків? Якщо вимоги оновити, та закуповувати не брухт за 500 доларів, а щось більш менш працездатне, то навіть маючи злочинні наміри – постачальник просто не зможе давати відкати, бо економічно буде ні з чого їх давати.

About Author