Чт. Кві 25th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Ігнорування законодавства в України органами влади норма чи випадковість?

Останнім часом поширилась практика, коли органи влади ігнорують підзаконні акти, закони або навіть і Конституцію. Одна з останніх ситуацій розгорнулась в трикутнику Кабмін – ОАСК – Державна служба Морського та річкового транспорту.

Є давня і цікава справа №640/31875/20 де певна особа просить визнати протиправною та нечинною з моменту прийняття постанову Кабміну від 19 серпня 2020 року №739 «Деякі питання підготовки та дипломування моряків»; визнати протиправним та нечинним з моменту прийняття наказ Міністерства інфраструктури України від 12 жовтня 2020 року №614 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства транспорту України, Міністерства транспорту та зв`язку України, Міністерства інфраструктури України та втрату чинності наказу Міністерства транспорту України від 17 жовтня 2001 року №693»; визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства інфраструктури України від 30 вересня 2020 року №591 «Про припинення шляхом ліквідації Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків».

В цій справі Суд говорить: «Заборонити Державній службі Морського та річкового транспорту України до набрання законної сили рішенням суду у цій справі виконувати повноваження, визначені постановою Кабміну».

По суті, позов задоволено на цьому етапі, і Держслужба не може виконувати повноваження, але до нас потрапив цікавий документ за підписом Голови цієї служби де він дає певні настанови.

І тут виникає власне питання, чому такі історія є можливими в нашій країні? І чому керівник державної структури дозволяє собі перевищувати повноваження?

About Author