Сб. Кві 27th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Буксири-втікачі компанії “Трансшип” могли бути причетні до нелегальної переправи робітників з Одещини до окупованого Криму – Божко

На днях в Одесі прогримів черговий скандал, який засвідчив, що російська присутність в регіоні таки є, і економічна і морська складова її як ніколи відчутні. Нещодавно стався інцидент з втечею нібито українських буксирів з міста Чорноморськ. Свого часу вони зайшли до порту під виглядом нібито українських суден компанії Трансшип.

В січні спецпризначенці СБУ взяли буксири штурмом, але не змогли добитися судового рішення про арешт суден (найкращі в світі українські суди, привіт). І ось тепер буксири втекли з Одеси і пришвартувалися в Новоросійському морському порту, повністю підтверджуючи власну належність. Втеча російських суден з Одеси вже після того як ними почали займатися СБУшники і те, як компанія “Трансшип” покривала їх присутність в порту – показник того, що в реальності справи для України на Півдні не досить контрольовані.

“Суперечка про реальну приналежність суден тривала, і однією з ключових лишалася версія про їх приналежність корпорації “Новороссийский торговый порт” і участь в нелегальній переправці робітників з Одещини до окупованого Криму” – пише на своїй сторінці у Facebook політичний консультант Ярослав Божко.

“Одразу згадується аналогічна ситуація з буровими платформами в українській зоні Чорного моря, захопленими росіянами. Думка про те, що російська морська присутність закінчується десь в Криму все більше скидається на наївну. Та і спроби якось розбиратися з цими суднами з українського боку наштовхнулися на протидію українського ж суду, і саботаж з боку української таки компанії Трансшип, яка заявила що володіє ними, покриваючи інтереси корпорації з Новоросійська”, – додає Божко.

Південь України і надалі буде точкою, де стратегічні інтереси будуть під постійною загрозою. Виходячи з листів з переписок Суркова з взлому його пошти в 2014 році, довгострокова стратегія в Криму полягала саме у серйозній економічній присутності РФ в регіоні і зав’язування місцевих еліт на зв’язки з Росією. Росіяни будуть робити спроби продовжувати це і в інших південних областях. І якщо українські морські компанії і судові органи будуть брати в цьому участь, то перша лінія для входу російських еліт на Південь України вже пробита.

About Author