Пт. Тра 3rd, 2024

Спецкор

Головні новини України

Голова Морської адміністрації Андрій Глазков заявив, що йде з посади

Про це голова Державної служби морського та річкового транспорту повідомив сьогодні у соцмережі та прокоментував деякі моменти в роботі Морської адміністації.

Моє бажання працювати в Морської адміністрації України було пов’язано з тим досвідом, який я отримав працюючи, як капітаном далекого плавання, так і займаючи посаду керуючого зарубіжної судноплавної компанії. Але прийшовши з благими цілями – реформувати морську галузь України, я зіткнувся з дикими нападками, неконструктивною критикою і навіть погрозами: на мою адресу та на адресу моїх рідних і близьких. Це бруд. Вона не робить вам честі, панове …

На посаді держслужбовця я пробув менше року, але й за цей короткий час на мене і встигли повісити ярлик корупціонера. … Хочу відзначити, я – людина іншої епохи. У наш час цінувалися честь і гідність. І для мене це не порожній звук. Бардак, який був розлучений у морській галузі за останні півроку, абсолютно паралізував нормальну роботу апарату. Були плани, були ідеї, були обіцянки міністра Криклія – гідно фінансувати галузь … проте все це виявилося, на жаль, порожніми словами …

2. Вимоги частини моряків спростити процес дипломування.
Я складав іспити по совісті, кожні п’ять років, і залишаюся при своїй думці – кваліфікацію необхідно підтверджувати, в іншому випадку – наші моряки втратять своє місце на міжнародному ринку. Я розумію, що переатестація кожні п’ять років, буде викликати шквал невдоволення, але є вимоги Конвенції ПДНВ, а також необхідно не забувати про те, що наші документи визнають інші держави (прапори) через те, що Україна відповідає вимогам IMO. При міжнародний аудит оцінюється саме відповідність нашої нормативної бази міжнародної Конвенції ПДНВ.

Тому, я ще раз зупинюся на тих питаннях, які у мене виникли до 201 Наказу Мінінфраструктури, який так наполегливо продавлював Владислав Криклій, а саме:
Йдеться про підтвердження стажу роботи на судах.

Наказ передбачає в ряді пунктів (4.2 порядку роботи Державних кваліфікаційних комісій, п. 8 Положення про звання осіб командного складу морських суден та порядок їх присвоєння, п. 4.1. Порядку підтвердження кваліфікації та дипломування осіб командного складу суден і суднової команди морських суден і т. д.) передбачає документальні підтвердження стажу роботи на судні.

У переважній більшості випадків таким підтвердженням ймовірно буде надання моряками контрактів, за якими вони працювали.

Відповідно, після подачі необхідних документів з метою проходження процедури дипломування, фактично моряк підтверджує перед державними органами факт, що він працював за кордоном і демонструє відповідний контракт. Логічним буде думати, що у фіскальних органів виникнуть питання щодо сплати податків з отриманої зарплати, адже тепер стало відомо про факт роботи за кордоном. Я припускаю що це призведе до двох істотних проблем для моряка.

Перша – податки. Моряки, які йдуть в рейс від іноземних судноплавних компаній, зобов’язані будуть самостійно подати податкову декларацію про доходи, отриманих за кордоном.

Друга – подвійне оподаткування. Органи податкової служби почнуть посилати моряку повідомлення про необхідність сплати податку за контрактами, котрі вони відпрацювали. Фактично моряк уже сплатив цей податок, в країні резидентом якої є фірма, яка укладала з ними контракт, але про це нічого не відомо вітчизняним податківцям і вони будуть вимагати заплатити ще раз.

Відповідно Наказ, в цій редакції, може привести до того, що бути моряком – резидентом України стане економічно невигідно. Сума сплачених податків нівелює важку працю моряка і весь престиж морської роботи. Кваліфіковані кадри будуть шукати для себе вигідніші умови для праці і життя шляхом зміни своєї податкової юрисдикції. Відповідно кількість працюючих моряків зменшиться.

Щоб уникнути виникаючих ризиків, ми намагалися, максимально спростити систему, вдосконалити електронні сервіси, максимально відсторонити посадових осіб і будь-яких посередників від процесу отримання документів. Це ліквідує людський фактор і корупційні ризики.

3. Звинувачення, що у відомстві є корупція.

Завжди говорив, що не можу заявляти, що корупції немає абсолютно. Але в той же час, втомився пояснювати, що в силу існуючих рішень Морська адміністрація абсолютно НЕ МОГЛА впливати на питання корупції в області дипломування, оскільки за рішенням суду ще восени 2020 року була відсторонена від вирішення питань з дипломовання. І звинувачення в цьому мене – це справа рук, так званих активістів громадських об’єднань, які створюючи «гучні сенсації» риються в моєму особистому житті і особистому житті членів моєї сім’ї, вишукуючи в цьому якийсь свій інтерес.

4. Яке майбутнє є у відомства.
Згоден, з тим, що правильні рішення з максимальної ефективної організації роботи наших підрозділів вимагають пильної уваги з боку експертів і визнаних фахівців в морському співтоваристві ….

Вірю, що Морська адміністрація найближчим часом зможе налагодити максимальну автоматизацію процесів за допомогою сучасних цифрових технологій. Виправдовуючи свій девіз: Поважаючи минуле – впевнено йдемо у майбутнє!

І на закінчення: деякі новопризначені посадовці заявляють, що мене ДУЖЕ СКЛАДНО прибрати з тієї посади, яку я займаю, при цьому навіть не спробувавши мене запитати чи готовий я з ними працювати!??

Тому, хочу оголосити СВОЄ рішення: незважаючи на те, що моє бажання працювати на благо Держави не зменшилося, Я ПРИЙМАЮ РІШЕННЯ подати заяву про відставку і піти із займаної посади.

About Author