Чт. Тра 2nd, 2024

Спецкор

Головні новини України

ЗАСТУПНИК МІНІСТРА ВАСЬКОВ СТАВИТЬ ХРЕСТ НА ПЕРСПЕКТИВІ КУБРАКОВА ОТРИМАТИ ВОСЕНИ КРІСЛО ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА

Як вже стає зрозуміло, призначення Міністром інфраструктури і надмірна активність на посаді мали допомогти Олександру Кубракову пройти кастинг на роль прем’єра. Однак, дії нав’язаного йому заступника (від групи Ахметова) Юрія Васькова привели до виникнення серйозних проблем в морській галузі.

Нагадаємо, що СБУ вилучила в рамках слідчих дій всі сервери і програми, які дозволяли в режимі онлайн видавати необхідні документи нашим морякам.

Васьков поки тільки розводить руками і надуває щоки, мовляв ще пару місяців і ситуацію виправлять. Він повідомив, що тепер Міністерство буде підтверджувати легітимність документів моряків в письмовому вигляді. Крім того, зараз ведуться переговори про закупівлю Crew Evaluation System 6.0 – визнаної системи комп’ютерного тестування моряків. Це дозволить зробити процес оцінки знань більш прозорим і прибрати з нього людський фактор, корупцію і хабарі. Красиві слова! Коли знову запрацює система видачі документів, незрозуміло. Реєстр, втім, як і інші електронні сервери досі заблоковані СБУ, хоча формально, пару днів назад СБУ повернули реєстр Мінінфрастуктури, але працювати в ньому немає можливості. Тому обіцянки про підтвердження легітимності пахнуть службовою підробкою. Поки ж моряки сидять на валізах в очікуванні рейсів. Крюінгу заявляють про неможливість перевірити на легітимність документи наших моряків. Україна вже несе репутаційні збитки. Все це може привести, на думку експертів, до списання на берег тисячів моряків, і як результат – до зростання осінніх протестних настроїв.

Нагадаємо, за даними Морської палати України, в світі працює близько 200 000 українських моряків, які приносять в країну близько $ 3 млрд на рік. Зараз всі ці люди і грошові надходження залежать від однієї людини – заступника Міністра інфраструктури України Юрія Васькова. Слід зазначити, що експерти попереджали про можливі ризики для розвитку галузі в зв’язку з призначенням на цю посаду фігуранта низки кримінальних проваджень Юрія Васькова. У 2013 році Васьков був призначений головою ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ). А в 2015 році попрацював заступником Міністра інфраструктури України, після чого нібито пішов в бізнес. Зокрема, одеські транспортно-експедиторські компанії ТОВ «Одемара» і ТОВ «Одемара-Інтер» офіційно належать його дядькові. Але, як відзначають інсайдери, тільки де-юре.

Ці конвертаційні центри в даний час знаходяться під слідством у справі про заподіяння багатомільйонних збитків державному бюджету при експорті зерна (ЕРДР No 12021000000254 від 18.02.2021 – частина 5 статті 191 Кримінального кодексу України). В рамках досудового розслідування МВС під процесуальним керівництвом Генпрокуратури розглядає факти злочинної змови компаній Васькова з іноземними зернотрейдерами Bunge, Cargill, CHS, OLAM і Kernel Trade, які через кишенькові офшори Omnilogic Shipping LLC (Грузія, Батумі) і ODM Logistics Limited (ОАЕ, Дубай) вивели з України мільйони доларів.

А чого тільки вартий “злив” 2 млрд бюджетних гривень на провальне будівництво терміналу «Карантин Молл» в порту Одеси під його керівництвом. Потім справу було зам’ято, а Васькова звільнили.

27 червня 2019 року ГБР представило в ЕРДР No 620190000000944 матеріали (частина 2 статті 364 Кримінального кодексу України) відносно посадових осіб ДП «АМПУ», ДП «ОМТП» і Міністерства інфраструктури України у зв’язку з подіями, які відбулися в період, коли заступником міністра був Юрій Васьков. Саме він вважається ключовим чиновником, який дав зелене світло схемі, через яку бюджет України втратив сотні мільйонів гривень.

У ЗМІ повідомлялося, що на початку травня 2021 року для призначення Васькова заступником міністра інфраструктури України було передано ще одну неофіційну «винагороду» в розмірі 2 мільйонів доларів. І це тільки частина епізодів з цікавої біографії людини, від якої зараз залежить майбутнє українського флоту, ну і політичне майбутнє його шефа Кубракова.

About Author