Сб. Кві 27th, 2024

Спецкор

Головні новини України

За мовчазної згоди Міністра інфраструктури Криклія Україну ледь не пограбували на півтисячі суден

Кілька місяців назад на Одещині призупинено схему розкрадання пароплавства України. Історія почалась ще 3 березня, коли до офісу Дунайського пароплавства навідались Служба безпеки. Це було пов’язано з кримінальним провадженням по державній зраді. Чому державна зрада? Все тому, що СБУ запобігла спробі передати близько півтисячі українських суден у власність нової невідомої угорської фірми BSC. засновником якої є панамський офшор. Дивним чином профільний міністр Криклій увесь час ігнорував спроби відчуження суден компанії, яка пов’язана з офшорними прокладками. Звинувачення щодо державної зради лунали, зокрема, на адресу очільника УДП Олексія Хомякова. Згодом Хомяковавідсторонили, проте, і це вдалось з певними труднощями. Справа в тому, що Хомяковпризначений на цю посаду прямо з юридичної фірми «Астерс». Дивним чином, вихідці з цієї фірми зайняли різні високі позиції у владних коридорах після перемоги Зеленського. Це пов’язано з тим, що засновники компанії – однокурсники пана Єрмака. Можемо припустити, що крім звинувачення і відсторонення від посади Хомякову нічого не загрожує.

Особливо цинічним в цій історії є той факт, шо судна хотіли «списати» не за ринковою власністю, а за балансовою. Це зроблено для того, що не узгоджувати дії з наглядовою радою. Профспілка працівників, очевидно, обурилась такою історією, оскільки, угорська компанія навряд чи б найняла їх в подальшому на роботу. Можемо припустити, шо отримані за безцінь судна були б розібрані на металобрухт та знищені. Дивує те, що тільки СБУвідреагувало на цю аферу. Пан Хомяков спокійний через те, що він наче б то досяг «небувалих» успіхів в роботі. Основний аргумент: УДП закінчило минулий рік з прибутком у 79,3 млн грн – це вперше за десять років діяльності підприємства.Але якщо ви подумали, що держава заробила – ні, такі космічни прибутки на фоні скорочення вантажоперевезень на Дунаї можна пояснити лише відсутністю ремонту флоту, скороченням робочого тижня, скасуванням соціального забезпечення співробітникам, невиплаченими боргами.

Що маємо у підсумку? Якби СБУ не втрутилося, то очільника пароплавства наздогнало б «відсторонення» з посади, але вже після того як пароплавство розпродано, відкати розподілені, а міністр-«ігнор» Криклій ийшов би звітувати про невідомих бандитів, які пограбували Україну, а він намагався зробити все, аби цього не допустити.

About Author