Пн. Кві 29th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Соратник Медведчука захистив дисертацію з такими ж підробками, як у Киви

Близький соратник Віктора Медведчука, нардеп від ОПЗЖ Віктор Чорний, захистив кандидатську дисертацію з державного управління з такими ж фальсифікаціями і “особливостями”, як і його колега по фракції Ілля Кива. Про це йдеться в розслідуванні Данила Мокрика для Bihus.Info.

Свою кандидатську дисертацію Віктор Чорний захистив у березні цього року в Міжрегіональній академії управління персоналом (МАУП). Науковий керівник Іллі Киви, Володимир Гурковський, був заступником голови Спеціалізованої вченої ради, перед якою Чорний захищався.У своїй дисертації на тему “Формування та реалізація механізмів попередження та протидії корупції в органах державної влади (на прикладі країн ЄС та України)” Віктор Чорний подав довідку про практичне впровадження від ГО “Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління” з очевидно підробленим підписом Ольги Руденко.

Таку ж довідку із підробленим підписом до своєї кандидатської дисертації подавав і нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива. У Киви цю довідку потім “заднім числом” замінили, а в дисертації Віктора Чорного вона залишилася.На запитання журналістів Bihus.Info, чому до дисертації додана довідка із підробленим підписом, сам Віктор Чорний відповів: “Я не знаю такого, що в мене є якесь щось, що не відповідає законодавству України”.

Ще одна спільна риса в дисертаціях Іллі Киви та Віктора Чорного – це посилання на сфальсифікований збірник матеріалів науково-практичної конференції, яка відбулася в МАУП у 2018 році. Так, Віктор Чорний вказує себе учасником цієї конференції і посилається на те, що його матеріал начебто опублікований в офіційному збірнику на сторінках 149-151. Однак офіційний друкований збірник, який є в редакції Bihus.Info, містить лише 144 сторінки, і в ньому немає матеріалів Віктора Чорного.

Оксана Пархоменко-Куцевіл, яка була координаторкою тієї конференції і збирала матеріали для збірника, підтвердила Bihus.Info, що Віктора Чорного не було серед учасників тієї конференції:

“На жаль, тез від Чорного не надходило, і він не брав особисто участі в цій конференції у 2018 році”.Нардеп від ОПЗЖ у відповідь на це прокоментував, що координаторка, мабуть, “щось наплутала”.

Очевидно, Віктор Чорний посилається на сфальсифікований збірник науково-практичної конференції, який після захисту Киви раптово був розміщений на сайті МАУП і “висів” там кілька днів. Згодом проректор МАУП Сергій Храпатий пояснив, що цей збірник є підробкою, яку в шахрайський спосіб опублікували на сайті вишу.

Ще один спільний момент в дисертаціях Віктора Чорного та Іллі Киви – автор файлів дисертацій. Попри те, що дисертація Віктора Чорного опублікована на сайті МАУП, а дисертація Іллі Киви – на сайті Інституту підготовки кадрів Державної служби зайнятості, ще у й різних файлових форматах, в метаданих обох файлів вказаний один і той же автор – “DOVGAL”.На запитання про цей збіг Віктор Чорний відповів журналістам так: “Справа – в тому, що файли пересилаються, і науковий керівник – він же перевіряє ці файли. Ось і все”.

В який спосіб така відповідь пояснює одного і того ж автора в метаданих файлів обох дисертацій – незрозуміло. Адже автор файлу не змінюється від того, що файл хтось відкриває. А наукові керівники у Киви і Чорного – різні: вже згаданий Володимир Гурковський в Іллі Киви та Євген Романенко – у Чорного.

Нагадаємо, що Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію з державного управління 26 квітня цього року. Журналісти BIhus.Info виявили в цій дисертації низку порушень і фальсифікацій.

Вже через 2 дні після того юристи Bihus.Info написали звернення до Міністерства освіти і науки про порушення в дисертації Іллі Киви. 26 травня від МОНу надійшла відповідь, що звернення буде долучено до атестаційної справи, а інформацію з нього буде враховано під час розгляду дисертації експертною радою.

12 червня Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив, що Міністерство не отримувало жодних заперечень щодо дисертації Іллі Киви.

About Author