Сб. Кві 27th, 2024

Спецкор

Головні новини України

СПАДКОЄМЦІ КЕРНЕСА ВОЛОДІЮТЬ АКТИВАМИ НА ПОНАД МІЛЬЯРД ГРИВЕНЬ

Найближча родина нині покійного харківського міського голови Геннадія Кернеса в останні роки обзавелася численною бізнесовою нерухомістю у Харкові на суму близько 1,3 мільярда гривень. Це цілі будівлі, ринки, торгові та розважальні центри, кафе та ресторани у центрі Харкова. Усі ці активи складаються із 66 тисяч квадратних метрів комерційної нерухомості та 26 гектарів землі.

Про це йдеться у новому розслідуванні «Слідства.Інфо» «Мільярдний спадок Кернеса: як сім’я ексмера “обростає” бізнесом»

Власниками усіх цих бізнес-активів упродовж останніх років стали цивільна дружина Кернеса Оксана Гайсинська та її син від попереднього шлюбу Родіон. Частина нерухомості перейшла у власність Гайсинських вже після смерті Кернеса.

Ані Родіона, ані Оксану Гайсинську ексмер ніколи не вказував у своїх деклараціях. Хоча, судячи із їхніх соцмереж, був тісно з ними пов’язаний.

Нині 27-річний Родіон Гайсинський є власником чи співвласником у близько тридцяти компаніях. Здебільшого цим фірмам належать землі і торгові площі на харківських ринках. Весь «ринковий» бізнес на нього переоформили у 2018-2020 роках.

Загалом це близько 25 гектарів землі і 42,6 тисяч квадратних метрів торгових площ. Найбільше земель і нерухомості структури Гайсинського сконцентрували на ринках «Центральний» та «Кінний».

За мерства Кернеса у місцевих медіа багато розповідали про те, як його оточення приватизує харківські ринки.

Також нещодавно Родіон Гайсинський став співвласником компанії «Паркінг+», яка спеціалізується на будівництві доріг і фігурує у низці кримінальних проваджень. За мерства Кернеса вона регулярно отримувала замовлення на ремонт харківських доріг. За весь час на суму близько 3 мільярдів гривень.

У руках Оксани Гайсинської зосередилися офісні центри, торгово-розважальні комплекси, кафе та ресторани Харкова. До прикладу, «Казковий будинок» на понад 2 тисячі квадратних метрів у парку Горького, ресторан Nikas, кафе у саду Шевченка.

За нашими підрахунками, землі і торгові площі, які належать родині Гайсинських, можуть  коштувати близько 1,3 мільярда гривень. Для розрахунків ми брали дані «Харківського інвестиційного агентства нерухомості» про середню вартість 1 квадратного метра офісних приміщень та інформацію із сайту консалтингової компанії SV-Development про середню ціну за сотку землі у Харківському районі.

Зауважимо, що окрім Гайсинських у Кернеса є й інші спадкоємці — в ексмера залишилося двоє синів та дочка, які також можуть успадкувати цінне майно. Не виключено, що невдовзі і їхні прізвища виринатимуть серед власників харківських фірм.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», комунальне підприємство «Ритуал» Харківської міськради придбало катафалк вартістю 5,1 мільйона гривень у компанії, що належить депутатові міської ради Ігорю Аріху.

About Author