Ср. Тра 8th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Суд визнав винними оцінювачок у справі Микитася з cюжету Bihus.Info

Суд визнав винними двох оцінювачок Алісу Гринчук та Олену Солому, яких НАБУ і САП підозрювали у причетності до схеми з “квартирним самообміном” Нацгвардії. Йдеться про справу щодо організації колишнім народним депутатом Максимом Микитасем заволодіння понад 81 млн грн Національної гвардії України. Про цю схему в грудні 2017-го розповідали журналісти Bihus.Info.

Рішення 10 листопада ухвалив Солом’янський районний суд міста Києва, повідомляє «Слово і діло».

Обвинувачені пішли на угоду про визнання винуватості з прокурором САП – вказано в рішенні. Після чого Солом’янський суд її затвердив і визнав винними Гринчук та Солому у прихованні злочину та в підробленні документів. Також суд призначив Гринчук покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з іспитовим строком в 2 роки, а Соломі – 3 роки позбавлення волі з іспитовим строком в 1 рік.

В цій історії в якій вже мають підозри сам Микитась, ексочільник Нацгвардії Юрій Аллеров і ще 6 фігурантів. Навесні 2020-го Вищий антикорупційний суд стягнув у дохід держави 80 млн грн застави, яка була внесена Микитасем. В цей же час НАБУ заявило про отримання нових доказів щодо 125 тис доларів хабаря, які нібито отримав екс-головнокомандувач Нацгвардії Аллеров.

Нагадаємо, наприкінці 2017-го журналісти Bihus.Info виявили, що Нацгвардія і підконтрольна Микитасю фірма “Укрбуд Девелопмент” провернули вкрай невигідний для держави квартирний обмін.

На території однієї з військових частин Нацгвардії в самому центрі Києва “Укрбуд Девелопмент” взявся зводити житловий комплекс. За умовами договору між нацгвардійцями і забудовниками, перші мали б тут отримати 50 квартир та 30 паркомісць. Але восени 2016-го командувач Національної гвардії Юрій Аллеров підписав додаткову угоду, за якою його відомство фактично відмовилося від квартир і машиномісць на Печерську і погодилося отримати більшу кількість – 65 квартир – але не в центрі міста, а у ЖК «Оберіг», що на вулиці Бориспільській, 21-45. За підрахунками журналістів різниця у вартості могла сягати близько 100 мільйонів гривень. Але оцінка, яку проводили згадані вище Аліса Гринчук та Олена Солома, нібито показувала, що квартири в різних частинах міста коштують приблизно однаково.

За місяць після виходу сюжету НАБУ відкрило кримінальне провадження. Вартість квартир на Бориспільській, за результатами експертизи в рамках досудового розслідування, справді виявилася суттєво нижчою за вартість квартир на Печерську –  на 81 635 448 грн. 

В травні 2019 року про підозру у вчиненні злочину повідомлено екскомандувачу Нацгвардії, гендиректору компанії-забудовниці та оцінювачу. В липні коло підозрюваних поповнилося виконавчим директором згаданої компанії. А 2-го жовтня 2019-го підозру отримав і сам екснардеп Микитась. 

About Author