Пт. Кві 26th, 2024

Спецкор

Головні новини України

УПРАВЛЯТИ МИСЛИВСЬКИМИ УГІДДЯМИ ЯНУКОВИЧА У СУХОЛУЧЧІ БУДЕ ФІРМА ДЕПУТАТА І СКАНДАЛЬНОГО БІЗНЕСМЕНА БАЛЕНКА

Нацагентство з питань розшуку і менеджменту активів (АРМА) обрало переможця в конкурсі на управителя для колишньої мисливської резиденції президента-втікача Віктора Януковича «Сухолуччя». Як з’ясувало «Слідство.Інфо», фірма-переможець через кіпрський офшор належить депутату Київради та скандальному бізнесмену Ігорю Баленку. Він та його дружина-скрипалька Асія Ахат мають кілька земельних ділянок та нерухомість поруч з резиденцією екс-президента.

Мисливські угіддя у селі Сухолуччя, що у 60 кілометрах від Києва, за часів Януковича використовувалися тодішнім президентом і його друзями для розваг та відпочинку. «Слідство.Інфо» детально розповідало про діяльність елітного клубу «Кедр», який об’єднував топ-посадовців та бізнесменів тих часів. Коли Янукович втік, комплекс мисливських будівель розграбували, а останнім часом територія була відкрита для відвідувачів, нею опікувалася організація, яка керує об’єктами у «Межигір’ї».

Місяць тому АРМА оголосила конкурс на управління «Сухолуччям». На підставі ухвали Вищого антикорсуду було вирішено передати території комплексу, рухоме майно і низку будівель — зокрема, двоповерховий дерев’яний маєток «Акація» та елітний комплекс «Острів» — до рук управителя. Всі будівлі знаходяться у мальовничій місцевості на березі Київського водосховища серед лісів.

У вівторок агентство повідомило про обрання переможця. Ним стала компанія «Сім днів», яка займається готельним бізнесом у Києві, Кам’янці-Подільському та інших містах. Що саме запропонувала фірма, яка перемогла, у АРМА поки не кажуть. У коментарі «Слідству.Інфо» зазначили, що триває паперова робота, і всі деталі будуть оголошені після підписання угоди.

Директорка фірми Юлія Сиротенко розповіла, що компанія хоче перетворити «Сухолуччя» у місце для сімейного відпочинку та зеленого туризму. «У “Сухолуччі” велика паркова зона, чимало території, хороші дороги. Хочемо облаштувати там умови для різних активностей дорослим і дітям — пробіжки, велосипедні прогулянки, можливо також катання на яхтах, оскільки доступний берег Київського моря. Ми також знаємо, що у Сухолуччі є тварини, і їх треба зберегти», — зазначила Сиротенко «Слідству.Інфо».

Водночас, за словами директорки «Семи днів», детальний план розвитку «Сухолуччя» вона поки не може оголосити — для цього треба детальніше ознайомитися з будівлями і  територією.

Тим часом «Слідство.Інфо» дослідило власника фірму і знайшла багато цікавого.

Власником ТОВ «Сім днів» через кіпрську компанію «Сонамента Лімітед» є Ігор Баленко — столичний бізнесмен, відомий перш за все як співвласник мережі магазинів «Фуршет».

Вже шість скликань Ігор Баленко є депутатом Київської міськради, куди обирався від різних політсил. Громадський рух «Чесно» повідомляв, що за час попереднього скликання Баленко відзначився як прогульник, бо не відвідав майже третину всіх засідань міськради. Медіа повідомляли про порушення Баленком виборчого законодавства. Як зазначає «Лівий берег», у 2012 році Київський апеляційний суд визнав його винним у підкупі виборців. Відповідно до рішення суду, помічники бізнесмена від його імені роздавали пенсіонерам бланки на отримання 7% знижки у його мережі супермаркетів «Фуршет». На дисконтних картках також були фотографії Ігоря Баленка.

Обіймаючи депутатську посаду, у 2015 році Баленко просував отримання земельної ділянки у Києві для своєї компанії. 

Торік Господарський суд заборонив компанії Ігоря Баленка забудову зеленої зони Києва. Йдеться про Совські ставки — каскад невеликих озер у Києві на річці Совці, притоці Либеді. Там живе декілька видів рідкісних рослин і тварин, зокрема, болотяні черепахи, які занесені до міжнародного Червоного списку. У 2008 році фірма Ігоря Баленка «Господарник орендувала 19 гектарів водойм і зелені Совських ставків для будівництва на території торгового центру та облаштування рекреаційної зони. Згодом плани змінилися і Баленко хотів забудувати зелену зону висотними будинками. Через порушення умов оренди угоду з фірмою «Господарник» розірвали через суд.

Цікаво, що після окупації Криму компанії Баленка продовжили там працювати. Зокрема, вже згадана мережа «Фуршет» не припиняла роботу. У 2018 році вони навіть судилися з Роспотребнадзором через штраф на 500 тисяч рублів. Інші бізнеси Беленка у Криму були перереєстровані згідно російського законодавства. Щоправда, відомостей про кримський бізнес у декларації депутата немає.

Що ж пов’язує Ігоря Баленко з Сухолуччям? У декларації депутата Київради зазначено чимало нерухомості в Сухолуччі. Зокрема, йому належить земельна ділянка площею 0,9 гектара, а його дружині Інессі Асії – ще три ділянки загальною площею 0,67 гектара. Також у Сухолуччі депутат володіє двома дачними будинками, літньою кухнею, будинком для охорони та ще кількома будівлями загальною площею понад 700 квадратних метрів. За інформацією «Слідства.Інфо», ця нерухомість розташована у безпосередній близькості до мисливської резиденції екс-президента «Сухолуччя». Наша редакція намагалася зв’язатися з Ігорем Баленком, однак він не відповідав на дзвінки журналістів.

About Author