Сб. Кві 20th, 2024

Спецкор

Головні новини України

2114 хворих на гемофілію можуть залишитися без ліків

Рівненський письменник Олександр Євтушок оприлюднив на своїй сторінці у Facebook текст звернення від Українського альянсу гемофілії до Зоряни Скалецької, міністра охорони здоров’я України.

Для складних проблем немає простих рішень. Необдумані рішення ставлять під загрозу життя людей! – наголошується у зверненні, повний текст якого наводимо далі:

Zoryana Skaletska! Не ставте на нас експеримент!
Уже цього року ми, 2414 пацієнтів з гемофілією, можемо залишитися без ліків, які нам конче необхідні, щоб вижити. Наше життя – не експеримент, на нас не можна перевіряти, чи виживемо ми без ліків, чи ні.
Але Міністерство охорони здоров’я України України та Zoryana Skaletska це не хвилює.
Вони гадають, що ось так без нашої думки, без думки чесних експертів можна взяти та передати надважливі закупівлі ліків від міжнародних організацій до новоствореного ДП “Медичні закупівлі України”.
А раптом у ДП не вийде? Якої якості ліки вони закуплять? Простих і швидких рішень в процесах, що пов’язані з життям реальних людей, не може бути! Почуйте нас!
Якщо ДП не зможе закупити наші ліки, то ми не виживемо!Нагадаємо, з 2015 року МОЗ України почало здійснювати централізовані закупівлі ліків за державний кошт через міжнародні організації за 40 програмами, в тому числі і по програмі “Гемофілія”. Нові ефективні та прозорі процедури дозволили заощаджувати бюджетні кошти та закуповувати деякі препарати в десятки разів дешевше!

Наприкінці 2018 року було створено ДП Медичні закупівлі України. Ця агенція повинна стати основною закупівельною організацією та забезпечувати прозоре, якісне та своєчасне постачання препаратів.

У співпраці з міжнародними партнерами ця агенція медичних закупівель має перебрати всі професійні стандарти і процедури.

На сьогоднішній день існує загроза, що передача усього обсягу закупівель на ДП Медичні закупівлі України може призвести до того, ми залишимось без ліків. Ми не проти передачі закупівель до централізованого агентства медичних закупівель, підтримуємо та високо цінуємо їх роботу, але вважаємо, що перехід закупівель ліків та медичних виробів повинен бути поступовим, на базі законодавства, що дозволить допустити до торгів виробників, відкритим та із залученням всіх сторін: пацієнтів, громадськості, експертів, міжнародних організацій, МОЗу та ДП “Медичні закупівлі України”.

Рішення, які є життєвоважливими для пацієнтів, не повинні прийматися за закритими дверима!

Зараз закупівлі відбуваються без дистриб’юторів та посередників. Це дозволяє отримати максимально низьку ціну.

Через Prozorro виробники ліків не готові укладати прямі контракти. Знову повернуться дистриб’ютори, з’являться корупційні ризики. Ціни зростуть, а отже ліків для пацієнтів стане менше.

ДП Медичні закупівлі України має пройти низку перевірок у центральних офісах фармкомпаній на глобальному рівні, а це досить довгий процес. Пацієнти не можуть чекати!

Ще одна проблема – це те, що у системі Prozorro, через яку працює ДП, має бути оприлюднена ціна, що не дозволить отримати низькі ціни на ліки, адже багато фармкомпаній дають спеціальну ціну тільки за умови, що вона буде закритою.

Питання закупівель досить складне, але зараз вдалося досягти значно більшого забезпечення ліками великої частини пацієнтів з порушенням гемостазу.

Для складних проблем немає простих рішень. Необдумані рішення ставлять під загрозу життя людей!

About Author