Чт. Бер 28th, 2024

Спецкор

Головні новини України

Відставка глави правління «Укрзалізниці» Володимира Жмака пов’язана з його роботою на олігарха Ріната Ахметова.

«Укрзалізниця» не так давно через «торги» уклала договір з «Метінвестом» Ріната Ахметова про бронювання вантажних вагонів до 2025 року по хорошим для бізнесмена цінами, що є в двічі нижчими від першопочаткової ціни.

Володимир Жмак пропрацював в компанії менше року, він належить до так званої «грузинської команди» Саакашвілі. Крім пана Жмака, в «Укразлізницю» зайшло ще декілька людей Саакашвілі, в тому числі, екс-керівник грузинської залізниці Іраклій Езугбая. Останній, за дивним збігом недавно також звільнений.

За данними «Страна.юа» проти «грузинської команди» активно виступає колишнє керівництво компанії: екс-глава «Укрзалізниці» Євген Кравцов. За чутками він особисто передав Президенту компромат на нинішній топ-менеджмент.

Обидва брали активну участь в організації та проведенні тендеру під Ахметський «Метінвест-Шипінг». На торгах 18-19 січня філія «Центр транспортної логістики» Укрзалізниці продала близько 21 лоту на перевезення вантажів піввагонами впродовж періоду 1 лютого 2021 року – 31 грудня 2024 року. Початкова ціна лотів – 800 грн за добу (без ПДВ). Єдиний учасник та переможець аукціонів, вже згадана вище компанія пана Ріната Ахметова, запропонував за ці послуги 480 грн за добу (без ПДВ) і виграв усі лоти.

Відзначимо, що останнім часом все частіше з Ахметовим пов’язують екс-президента Грузії Саакашвілі. Вперше про їх зв’язки заговорили з часів так званого «Міхо-майадану» – протестів проти тогочасного Президента Порошенка, що були організовані Саакашвілі. Тобто колишній чиновник України та Грузії перейшов в розряд лобістів. Та питання чиї ж інтереси відстоює «грузинська команда» наразі лишається риторичним.

І для того, щоб такі підігравання олігархам не викликали занепокоєння та бунтів серед величезного колективу держкомпанії – працівникам пообіцяли підняти на 10% заробітної плати. В.о. голови «Укрзалізниці» прямо заявив, що сподівається, що зі свого боку профспілки підтримуватимуть політику АТ «Укрзалізниця» та допоможуть спільно відстоювати перед відповідними державними органами влади особливо гострі питання».

Після того, як грузино-реформатори залишили державну «Укрзалізницю», пан Саакашвілі почав проявляти інтерес до морської галузі. Можливо, Саакашвілі вважає, що Морська адміністрація це компенсація за втрату контролю над “Укрзалізницею”. Він вже був помічений на протесті моряків, але після пари інтерв’ю на камери зник в невідомому напрямку. Чи доведеться побачити нам найближчим часом людей Саакашвілі на посадах в Морській адміністрації?

Напевно, пан Саакашвілі відчуває себе гравцем в монополію та збирає різні сектори, Укрзалізницю зібрав, в морську адміністрацію активно влізає, ще й до виноділля проявив інтерес. Він активно лобіює імпорт виноділля, оскільки має виноградні плантації в Грузії. Хоча, власне, великих зусиль йому прикладати не доведеться, адже дружина пана Жмака вже є засновницею ТОВ «Винолюб», який вже займається питанням імпорту алкогольних напоїв та має відповідні ліцензії.

І тут, власне, виникає питання, головне питання чи не забагато лобіста Саакашвілі стало в Україні, та українському бізнесі?

About Author